Att lära sig skriva är att lära sig läsa

Kan man lära ut skrivande genom att fokusera på läsande? Det tror Arne Sundelin, ansvarig för Biskops-Arnös prestigefulla författarskola. Här har några av landets främsta författarskap tagit form – under läslampan.

Några revor har precis öppnat sig på den i övrigt stålgrå himlen över Biskops-Arnö. På en av farstutrapporna till de små stugorna, som fungerar som skolans internat, står en ung kvinna och röker i vintersolen. Annars är det tomt på gården. Eleverna har lektion eller sitter inne på sina rum och arbetar.

Skolan ligger på en vacker liten ö i en lite avsides vik av Mälaren, och kanske är själva miljön en anledning till att så många kreativa människor fått så mycket gjort här genom åren. Antalet böcker som publicerats av författare som studerat här sedan skrivarlinjen startade i början av 1980-talet skulle kunna räknas i hyllmeter.

– Det tycks hända saker här, vilket gör att eleverna fortsätter skriva även när de har lämnat skolan, säger Arne Sundelin, som varit ansvarig på skolans författarlinje i tolv år.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #2 2014 (20 februari 2014) och är skriven av .