Att lära sig skriva är att lära sig läsa

Kan man lära ut skrivande genom att fokusera på läsande? Det tror Arne Sundelin, ansvarig för Biskops-Arnös prestigefulla författarskola. Här har några av landets främsta författarskap tagit form – under läslampan.

Några revor har precis öppnat sig på den i övrigt stålgrå himlen över Biskops-Arnö. På en av farstutrapporna till de små stugorna, som fungerar som skolans internat, står en ung kvinna och röker i vintersolen. Annars är det tomt på gården. Eleverna har lektion eller sitter inne på sina rum och arbetar.

Skolan ligger på en vacker liten ö i en lite avsides vik av Mälaren, och kanske är själva miljön en anledning till att så många kreativa människor fått så mycket gjort här genom åren. Antalet böcker som publicerats av författare som studerat här sedan skrivarlinjen startade i början av 1980-talet skulle kunna räknas i hyllmeter.

– Det tycks hända saker här, vilket gör att eleverna fortsätter skriva även när de har lämnat skolan, säger Arne Sundelin, som varit ansvarig på skolans författarlinje i tolv år.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2014 (20 februari 2014) och är skriven av .