BLI UTGIVEN: Del 4 – Hantera beskedet

Förlagsbeskeden har till slut kommit – och det är dags att hantera din eufori eller besvikelse. Oavsett vilket svar du fått lotsar Skriva dig framåt.

I del tre av den här artikel­serien gick vi igenom hur du hanterar knepiga uppmaningar att skriva om ditt manus. I denna avslutande del avhandlar vi hur du hanterar de definitiva beskeden.

Det finns olika typer av respons du kan få från ett förlag, och det jobbigaste att hantera är ett uteblivet svar – vilket händer. Du kan inte kräva mycket men ett besked har du rätt att få, så om du inte hört från förlaget inom utlovad svarstid bör du kontakta dem och fråga hur det går.

REFUSERAD

En refusering är det absolut vanligaste svaret aspirerande författare får. Blir det ett nej – trösta dig med att de flesta framgångsrika författare också blivit refuserade.

När du skakat av dig besvikelsen är det dags att tolka refuseringsbeskedet – det kan rymma nycklar till hur du ska agera framöver.

En refusering kan vara allt från en kortfattad standard­refus till ett matigt svar från en förläggare som läst ditt manus med stort intresse, men av något skäl inte kan ge ut det just nu. I den senare sortens svar kan det finnas ledtrådar om varför förlaget tackar nej. Manuset anses kanske »välskrivet men inte kommersiellt gångbart« – då kan ett smalare förlag vara ett alternativ för dig. Det kan ha varit »bra men för likt andra böcker i vår planerade utgivning«, eller så har förlagets utgivniningslista helt enkelt varit full – då kan du vända dig till andra, liknande förlag. Din text kan ha varit svår att placera i en självklar genre – i sådana fall ska du vända åter till ritbordet och skriva om för att tydliggöra genre och/eller målgrupp.

Annons

Manuset kan förstås också helt enkelt inte hålla måttet. Om du kan få veta vad som inte håller måttet är det till stor hjälp. Platta karaktärer? Rörig intrig? För trögt tempo, för många klichéer, för kort eller långt? Skriv om utifrån de specifika synpunkterna.

Vanligast är att du inte får något kött på benen alls. Kan du då be att få veta mer? Nej. Ett stort svenskt förlag refuserar flera tusen manus om året – och förläggarna vill hellre lägga sin arbetstid på antagna manus än på brevväxling med refuserade författare. Saknar du klara besked om vad som haltar finns annat att göra. Anlita en lektör. Gå en skrivarkurs. Hitta en responsgrupp där du kan dela din text med andra. 

Sedan beror saken förstås på hur många förlag som refuserat dig. Har du skickat till tre förlag och fått tre refuseringar är det utan tvekan värt att skicka iväg manuset till andra förlag. Har du däremot blivit refuserad av 23 förlag bör du hejda dig. En knäckfråga för många blir: När ska jag släppa taget om mitt manus och gå vidare? Det finns inga enkla svar men en tumregel är att om du skickat till fler än fem förlag i två omgångar utan att möta något intresse, bör du lägga ditt manus åt sidan eller fundera på en rejäl omarbetning (ett refuserande förlag som inte uttryckligen bett att få läsa en omarbetad version av ditt manus bör du dock inte skicka till på nytt).

Om du ger upp hoppet om att få ditt manus utgivet betyder det inte att författarkarriären gått åt skogen. Du kan ge ut boken på egen hand med hjälp av ett egenutgivningsföretag eller hybridförlag (läs mer om egenutgivning i nästa nummer av Skriva), eller börja skriva på något annat.

ANTAGEN

»Vi har glädjen att meddela att ditt manus fångat vårt intresse.« Dags att korka upp champagnen? Absolut, men ta det också lite lugnt. En förläggare på ett av Sveriges största förlag menar att debutanter oftare borde ha lite is i magen: »Det är inte ovanligt att vi kontaktar debutanter och vill anta deras manus, och då har de redan skrivit kontrakt med något litet och okänt förlag som inte alls kan ge deras bok samma chans.«

Har ditt manus fått en förläggares uppmärksamhet är oddsen goda att andra gör samma bedömning. Då får du den angenäma uppgiften att välja. Det behöver – apropå ovan citat – absolut inte vara det största förlaget som är rätt för dig. Ett mindre förlag kan vara snabbfotat och flexibelt, ett smalt förlag kanske kan din genre bättre än jättarna, och på ett litet förlag försvinner inte debutanter lika lätt bland etablerade och framgångsrika kollegor. Var känns person­kemin bäst? Vem erbjuder största förskottet? Vilka verkar ha smartast marknadsföringsstrategi och bäst försäljningskanaler för just din bok? Vilket förlag lovar en snabb utgivning? 

Bara du vet vad som är viktigast för dig.

Annons

Det förlagskontrakt du får i handen är dessutom bara ett förslag. Ett garantihonorar går ibland att förhandla upp och även andra delar av kontraktet, som royaltyns procentsatser, är förhandlingsbara. Har du en agent kan hen förstås hjälpa dig i förhandlingarna. Författarförbundets jurister bistår också med att granska kontrakts­förslag – de hjälper icke-­medlemmar kostnadsfritt.

När du känner dig säker på att du valt rätt förlag är det bara att fatta pennan, signera – och börja din resa mot bok­utgivning!  

 

Dags att kontakta förlag? Här hittar du vår lista över alla svenska förlag som tar emot spontanmanus!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2021 (23 augusti 2021) och är skriven av .