Så här börjar du

Att skriva poesi är ett hantverk som vilket annat skrivande som helst. Du kan lära dig tekniken, knepen, verktygen. Och genom övning kan du bli bättre. I en serie artiklar i Skriva visar poeten Mats Söderlund hur du förfinar din poesi.

Hitta din tonart

En av Tomas Tranströmers mest citerade dikter, Från Mars -79, börjar så här: ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk/for jag till den snötäckta ön./Det vilda har inga ord.” Dikten säger något om vad poesi är, nämligen mer språk än ord.

För att utvecklas som poet måste du framförallt läsa mycket poesi. Att vilja bli poet utan att läsa poesi är som att vilja bli musiker utan att lyssna på musik. Gå till biblioteket och ställ dig framför poesihyllan. Precis som med musik måste du hitta din smak, dina favoritartister. Testa många olika. Bläddra. Läs. Läs om.

Att lära sig dikter utantill är ett underskattat sätt att bli en bättre poet. Att öva på din favoritdikt tills den sitter som berg, är lika viktigt för en poet som att öva skalor är för en pianist. Man hittar en tonart, en rytm som funkar med ens eget temperament och lär sig att spela den var som helst, när som helst.

Artikeln publicerades i Skriva #2 2015 (20 februari 2015) och är skriven av .