»Du måste ta dig bakom myterna«

Ingrid Carlberg har skrivit flera hyllade och prisade biografier. På Skrivas event Skriv ett liv ska hon berätta om hur hon hittar fakta till sina livsskildringar.

Du ska tala om att skriva om ikoner. Vad ser du mest fram emot på eventet?

– Det är svårt att tänka sig något mer stimulerande än att få berätta om sina böcker och dela med sig av sina erfarenheter för en publik bestående av skrivsugna researchnördar som jag själv. Jag ser också fram mot att lyssna på de andra talarna.

Du har skrivit om väldigt kända personer som Raoul Wallenberg och Alfred Nobel, och ändå lyckats hitta nya saker att berätta. Några korta råd om hur man gör för att »gräva extra djupt«?

– Kreativitet och tålamod. Någonstans där finns kärnan. Du måste hela tiden orka ta ett steg till och inte nöja dig med andrahandskällor, som till exempel uppgifter utan källhänvisningar i tidigare böcker. Du måste ta dig bakom myterna, hur etablerade de än verkar vara, söka originaldokumenten och bygga berättelsen därifrån.

Vilket är annars ditt bästa researchråd?

– Ha roligt, känn spänningen! Det kan verka svårt när man sitter timme efter timme i ett dammigt arkiv med högar av dokument att gå igenom, eller förlorar sig i ändlösa nätsökningar. Men jag lovar, ett tu tre dyker ett litet fynd upp och då vill du bara fortsätta. Glöm inte att små fynd ofta är lika mycket värda som riktigt stora när du vill skriva en levande berättelse.

Vill du lära dig att skildra livsöden och göra personresearch? Besök vårt event Skriv ett liv den 18 april i Göteborg.

Artikeln publicerades Publicerad 28 februari 2020. Uppdaterad 28 februari 2020. och är skriven av .