»Viktigt att inte bara skildra det mest normativa«

Simona Ahrnstedt är en riktig pionjär inom svensk romance. På Skrivas event Skriva Feelgood kommer hon att samtala om modern kärlek. 


Dina första romaner utspelar sig i historisk miljö, dina senare i nutida. Vad är skillnaden mellan att gestalta romantik då och nu?

— I en historisk miljö finns flera naturliga konflikter. Kvinnor – och för all del män – fick inte alltid välja vem de skulle leva tillsammans med, och skilsmässor var otänkbara. Men jag tycker ändå att det är lättare att skriva samtida berättelser, eftersom kvinnor arbetar i dag. Det gör det enklare att skildra dem som personer, då de gör andra saker än att vårda hemmet och vänta på att bli bortgifta.

Dina böcker kännetecknas av ett stort samhällsengagemang. Hur gestaltar man kärlek i dag?

– Vi lever i en tid av mångfald, där vi möter olika typer av sexualiteter. Det är viktigt att inte bara skildra det mest normativa. Bortom den vita medelklassen finns många berättelser. Jag skriver om aktuella ämnen: om feminism, rasism och HBTQ-frågor. I min senaste bok skriver jag om klimatfrågan. Samtidigt skriver jag på ett underhållande sätt, det tycker jag är viktigt. Jag vill kunna roa mina läsare.

Artikeln publicerades 18 oktober 2019 och är skriven av .