Lennart Hellsing har skrivit barnböcker, rim och ramsor i över 60 år. Han arbetar ständigt för att stärka barnbokens ställning och har alltid förespråkat en mindre traditionell syn på vad barn kan ta till sig. Foto: Thorn Ullberg

»På vilket sätt kan barnlitteratur förmedla livsglädje?«

I samband med Lennart Hellsings 95-årsdag ger Rabén&Sjögren ut en ny versbok, Skor, av författaren. Samtidigt kommer klassikerna Annabell Olsson och Ticke tack! i nyutgåvor, illustrerade av Lena Sjöberg.

»Det är svårt att beskriva i ord, men den ska ge barnet en lust, kanske lust att röra på sig, att dansa. Jag har sagt att en av barnlitteraturens viktigaste uppgifter är att fånga själva livskänslan och med det menar jag känslan av att man lever, att det finns möjligheter, att det finns ett hopp.

Jag var själv ett barn som läste enormt mycket och på så vis öppnade sig hela tiden nya världar. Som de flesta människor har jag en del svåra minnen från barndomen men min mor fanns där för mig och hon var en människa som besatt en oerhörd tillförsikt. Den lyckades hon dela med sig av, jag fick en tilltro till livet trots allt.

Jag tror att berättelser, roliga och bra rim och sagor sätter igång barnens egen fantasi och ger impulser till eget skapande. De barn som inte får tillgång till litteratur får ett mer begränsat språk och det kan i sin tur skapa en osäkerhet i alla möjliga sammanhang. Språklöshet kan föda aggressivitet, det ser vi många exempel på.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2014 (20 juni 2014) och är skriven av .