Skriva kapitelbok – så skriver du dig in i barnens värld

Du ska inte underskatta läsarna om du vill skriva kapitelbok. De framgångsrika kapitelboksförfattarna Sara Kadefors och Martin Widmark lär dig att tilltala barnen på rätt sätt.

Att »knäcka läskoden«. Så kallas det när barnet som hittills varit beroende av en högläsande förälder plötsligt på egen hand kan stiga in i böckernas värld. Och det är kapitelböckerna som förvandlar de ljudande nybörjarna till ivriga bokslukare.

Det finns huvudsakligen tre skillnader mellan bilderböcker och kapitelböcker. Kapitelboken har mer text, få eller inga illustrationer och – som namnet avslöjar – flera kapitel. För den som vill skriva kapitelbok öppnar det för mer avancerade intriger. Som kapitelboksförfattare kan du skriva en mer utvecklad berättelse och i högre grad använda dig av skrivtekniska finesser som cliffhangers och perspektivbyten. Däremot kan du inte räkna med att det finns en högläsande förälder som kan förklara ord och sammanhang – vilket kräver att du hittar rätt nivå på både språk och handling.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2019 (06 februari 2019) och är skriven av .