Skriv boken i sommar

Sommaren innebär för många en efterlängtad paus från vardagen. Det betyder vila, men också en chans att lämna våra vanliga rutiner, bryta loss och ägna lite extra tid åt det vi går och längtar efter resten av året. Med andra ord är det läge att ta tag i den där bokdrömmen. Men hur undviker du risken att bli sittande där med ett tomt dokument och för höga ambitioner medan värdefulla semesterdagar tickar förbi? Vi samlade redaktionen för ett rådslag, gick tillbaka till de författarintervjuer vi gjort, de handböcker vi plöjt och de många berättelser vi fått ta del av från er läsare. Här har vi sammanfattat några av de viktigaste lärdomarna vi fått ta del av genom åren: En överlevnadsguide för dig som verkligen vill komma någonvart med skrivandet i sommar. Lycka till på sommarens viktigaste resa!

1. RENSA KALENDERN

Börja med att eliminera så mycket som möjligt av det som brukar komma mellan dig och din bok: alla små rutiner och plikter, möten, tvättider och tv-serier. Många författare har berättat hur avgörande det varit för dem att ibland få skapa en egen bubbla att gå in i, där allt fokus ligger på skrivandet. Vill du verkligen komma in i ditt skrivprojekt är det nog det allra bästa du kan göra. Men det kräver planering, och inte sällan ett visst mått av förhandling. Du vet hur det är: Ju närmare de där eftertraktade semesterdagarna kommer, desto mer påträngande blir det faktum att sommaren är kort. Du ska hinna bada också, och snickra fågelholkar, hänga i parken och spöa svärföräldrarna i minigolf. Kom då ihåg: Att skapa tid till skrivandet handlar inte om att prioritera något du vill göra framför något du inte vill. Det handlar om att prioritera skrivandet framför sådant du också vill.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2015 (20 juni 2015) och är skriven av .