Planera ditt bokmanus och maxa dina chanser

Blir romanskrivandet tråkigt av att planera? Inte alls! John Häggblom, förläggare på Forum, tar dig hela vägen från idé till färdig bok och visar hur du kan göra skrivandet både lustfyllt och effektivt.

Som redaktör, manusutvecklare och förläggare har jag under 18 års tid mött de flesta sorters författare och skrivprocesser. Det har varit bokmanus där jag mest har petat på ord- och bokstavsnivå, och manus där författaren har arbetat om hela sin text efter den första inlämningen – där vi tillsammans kommit överens om att ändra huvudkonflikten, skruva ordentligt på huvudkaraktären eller göra andra större förändringar. Alla processer kan resultera i riktigt bra böcker, men det finns arbetssätt som ger en rakare väg mot mål. 

Allt handlar om att planera ditt bokmanus.

Många tror att skrivandet – och kanske även texten – blir tråkigare om karaktärernas utveckling och berättelsens huvudsakliga handling planeras i förväg, men oftast blir det tvärtom: när du vet vart du ska blir du friare i skrivandet och upptäcker fler möjligheter på vägen.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #4 2021 (23 augusti 2021) och är skriven av .

Rekommenderas för dig