Bild: Kim Svensson

Så ger du din bok en starkare start

Alla författare vet att starten är avgörande. Det är det första kapitlet som ska fånga förläggarna och läsarna, men också få dig själv att hitta in i den historia som du anar att du vill berätta. Så viktiga är de första raderna att det kan bli närmast förlamande. Du sitter framför datorn och stirrar på den blinkande markören. Du kanske provar några meningar som känns intressanta. Men sen då?

Ja, ett bra första kapitel hänger naturligtvis inte enbart på den första raden. Det utgörs av en kedja av ord, som bildar meningar och stycken, och vid varje länk i denna kedja kan dina läsare bestämma sig för att de är uttråkade och sluta läsa. Därför måste alla delar inte bara vara oemotståndliga i sig, de måste också hänga ihop med resten.

Det kan låta självklart, men är något många faktiskt missar. De tycks tro att allt en öppningsmening behöver göra är att vara cool, chockerande eller läcker i största allmänhet. Och visst, sånt kan vara effektfullt, men det som främst utmärker en bra första mening är att den får läsaren att vilja läsa nästa mening.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2016 (20 oktober 2016) och är skriven av .