»En kväll gick vi ut i mörkret och lekte en lek«

Jasmines Berges debutbok är en bilderbok om att våga fast man inte vågar, och om att inse att det man är rädd för inte är så farligt ändå. Bokens värld är en mörk skog med ödehus, grävlingar och äventyrliga storasyskon.

Vad är bakgrunden till att du skrev den här boken? 

– När jag var liten var jag orädd på vissa plan men kunde också känna mig hämmad av mina egna rädslor ibland. Därför ville jag skriva en bok som peppar läsaren till att våga göra sådant som känns läskigt. När jag gick på Konstfack hade vi en skrivövning där vi skulle utgå ifrån ett barndomsminne. Jag började tänka på en gång när jag var med min familj i vår sommarstuga, som låg långt ute i en skog som blev kolsvart på kvällarna. En kväll gick vi ut i mörkret och lekte en lek, som gick ut på att turas om att gå in i mörkret ensam utan ficklampa. När det blev min tur såg jag konturerna av en grävling som sedan visade sig bo under vårt hus. Det minnet utgick jag från, och byggde vidare på.

Hur lång tid tog det?

– Ganska exakt ett år för att skriva texten och göra ­illustrationerna. Idén fick jag för flera år sedan, men gjorde inget med den just då.

Vad gjorde du rätt?

– Jag är glad att jag vågade göra ändringar i manuset ganska sent i processen, även om det innebar en del stress när deadline närmade sig. Och så känns det bra att jag avsatte mycket tid för att få till illustrationerna som jag ville ha dem.

Annons

Vad har du lärt dig?

– Jättemycket. Till exempel att fortsätta jobba de dagar det känns som att allt blir dåligt. Och så har jag fått en mycket bättre uppfattning om hur lång tid saker faktiskt tar.

Hur ser din författarplattform ut?

– Jag har nyligen gjort en ­hemsida, ­vilket jag är väldigt nöjd med, det tog ett tag … haha. Sedan lägger jag upp mina ­illustrationer på mitt Instagramkonto @jasmine_­berge.

Och vad händer nu?

– Jag blev ganska nyligen klar med boken och har tagit ledigt från skrivandet sedan dess. Men jag har idéer för nästa bok och kommer att börja jobba med den inom kort.

 

Aktuell debutant

Annons

FÖRFATTARE: Jasmine Berge, 25

TITEL: Jag vågar visst.

GENRE: Bilderbok.

FÖRLAG: Rabén & Sjögren.

UTGIVNINGSDATUM: Oktober 2020.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2020 (19 oktober 2020) och är skriven av .