Nina Ehrgård Ejlertsson tog hem första pris i vinterns stora skrivutmaning

Nina Ehrgård Ejlertsson vann förra vintern Skrivas och Weylers förlags novelltävling. Erkännandet sporrade hennes skrivande – nu tar hon åter hem förstapriset med en mörk och febrig skildring av en stugsemester.

Läs Nina Ehrgård Ejlertssons vinnande novellbidrag här!

 

Två olika Skriva-jurys väljer dig som vinnare inom loppet av ett år. Det var som sjutton?

– Jag hade redan inför 2023 bestämt mig för att satsa på skrivandet och se vad som kunde hända, så när jag vann er tävling förra vintern kände jag bara att »nu kör vi!«. Den vinsten blev startskottet. Jag hade aldrig vågat lägga så mycket energi på skrivandet om jag inte hade fått den bekräftelsen.

Vad har du skrivit efter det?

– Förra året skrev jag klart mitt första romanmanus, skickade det till testläsare, redigerade ihjäl mig och skickade slutligen in manuset till förlag i augusti. Jag fick ett par positiva svar och blev uppmuntrad att skriva om, vilket jag har gjort. Just nu går jag mest och väntar. Jag har förstått att man behöver en hel del tålamod i den här branschen … men det känns jätteroligt och kanske kan det faktiskt bli någonting. Utöver det har jag skrivit ett synopsis till en ungdomsroman, ett halvt råmanus till en spänningsroman för vuxna, fått en idé till en novellsamling och skrivit fem noveller, varav en publicerades i en julantologi som kom ut i december.

Nina Ehrgård Ejlertsson

Ålder: 45 år.

Bor: I Helsingborg.

Gör: Svensklärare på gymnasiet.

nattduksbordet: »Jag läser just nu V.E. Schwabs Shades of magic-trilogi (och tycker att den är underbar) och så läser jag om Colson Whiteheads väldigt gripande och spännande roman Den underjordiska järnvägen, om slavar i Sydstaterna och deras flykt norrut, eftersom mina elever läser den just nu.«

Kranen vreds på?

– Ja, jag vet inte riktigt hur det här har gått till. Jag jobbar ju heltid och har pluggat kreativt skrivande på halvtid, och så har jag familj. Men det är som att när jag skriver går jag in i en tidsmaskin, därinne händer någonting, det är nästan som att jag undrar … får dygnet fler timmar därinne? 2023 blev ett år av kreativ frenesi!

Din nya vinnarnovell Undersökningsplikt handlar om en kvinna som hyrt en stuga under jullovet för att skriva klart sitt manus. Hur fann du den berättelsen?

– Jag fick idén när vi hyrde en stuga i Östergötland i somras. Den låg precis vid ett skogsbryn och hade stora fönster, utan rullgardiner, och jag kunde inte släppa tanken på hur det skulle kännas om någon – eller något – plötsligt stod därutanför och tittade in. Den tanken bet sig fast. Sedan var det spåret med mäklaren, som jaget i berättelsen gång på gång kontaktar utan att få hjälp. Och hon vågar inte konfrontera honom. Läsaren vet ju inte riktigt om det är kvinnan som tappat vettet eller om det är mäklaren som fullständigt lurar henne.

Är novellen tänkt att ingå i din planerade novellsamling?

– Precis, och en röd tråd i den är just konflikträdsla. Hur jagsvag och självutplånande kan en människa bli? Det är ett tema jag ser fram emot att utforska.