Tävling / Nyheter

Sara skrev bästa novellen

Som svensklärare befinner sig Sara Källström ständigt nära språket och berättelserna. Men det var först när hon gick ner i arbetstid som hon kunde fokusera på sitt eget skrivande.

Läs Saras vinnande bidrag här!

Din novell handlar inte bara om vänskap, utan också om ett avsked. Varför valde du att tolka temat Vänskap så?

– Det kändes som någonting som en läsare skulle kunna relatera till och bli berörd av. Jag ville beskriva orosklumpen man får i magen när man vet att man måste fatta ett svårt beslut. Sedan ville jag skildra olika sorters vänskap: i novellen finns relationen mellan en äldre man och hans hund, men också en vänskap mellan honom och hans barnbarn. Det kändes fint att spegla vänskap över generationsgränser, att två personer kan finnas där för varandra och dela svåra saker i livet trots att det skiljer många år mellan dem.

Är den här novellen en del av ett större bokprojekt?

– Nej, den är fristående. Däremot befinner jag mig precis i uppstartsfasen med en ungdomsroman som också utspelar sig i landsbygdsmiljö, och också är tänkt att handla om vänskap. Om att vänskap kan kräva väldigt mycket av en – när man vill finnas där för en vän som har det svårt, men samtidigt är bubblande förälskad. Men alltihop är fortfarande på planeringsstadiet.

Hur hittar du tid att skriva?

– För ett par år sedan valde jag att gå ner i arbetstid, så numera ägnar jag två dagar i veckan åt mitt skrivande. Just nu läser jag en distanskurs i kreativt skrivande vid Luleå universitet där fokus ligger på ett eget manus. Mina lediga dagar är heliga, de är mina gulddagar varje vecka.

Hur länge har du skrivit?

– Till och från så länge jag kan komma ihåg. Jag har ett starkt minne, från när jag gick i fyran eller femman, av hur jag kom hem och hade skrivit en novell i skolan. Jag samlade hela familjen runt middagsbordet och hade högläsning, så himla stolt var jag. Berättelser har alltid intresserat mig, och jag har alltid läst mycket böcker. När jag pluggade till lärare tappade jag det där lite, det blev så mycket fokus på en helt annan typ av skrivande, men när jag hade jobbat i några år började jag längta efter att ta upp det mer lustfyllda skrivandet igen. Under de senaste tio åren har jag gått skrivarkurser och skrivit en hel del men utan att det blev så mycket av det – innan jag gick ner i arbetstid.

Vilken roll har skrivandet i ditt liv?

– Det är ett slags ventil och ett sätt att sätta ord på saker som jag går omkring och funderar på, men inte riktigt är medveten om att jag funderar på. Först när jag skriver ned saker blir det tydligt för mig vad som är viktigt och vad jag brinner för.

Vad händer i ditt skrivliv härnäst?

– Jag har precis skickat ut min feelgoodroman till olika förlag. Så man kan säga att jag just nu befinner mig mellan hopp och förtvivlan.

Skrivas novelltävling, där deltagarna uppmanades att skriva en novell på temat Vänskap, utlystes tillsammans med Vulkan. Vinnaren Sara Källström belönas med 10 000 ­kronor. Dessutom kommer hennes novell att läsas in och ges ut som ljudbok och e-bok.

Sara Källström

Ålder: 37 år.

Bor: Borlänge.

Gör: Svensklärare på gymnasiet.

Familj: Man och två barn.

På nattduksbordet just nu: »Jag läser alltid flera böcker samtidigt. Just nu ligger där bland annat Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga, som jag brukar återkomma till gång på gång; Sandra Beijers Det handlar om dig, som gör att jag känner mig som 17 år igen; och Haruki Murakamis Författare till yrket, som förvisso är påtvingad kurslitteratur men lika intressant för det. Och så Gunilla Bergströms Aja baja, Alfons Åberg som jag läser för min fyraåring kväll efter kväll.