Tävling / Nyheter

Hon skrev bästa novellen

Först tänkte montören Johanna Brohmée att den detaljerade förhandsbeskrivningen av baren The Spot skulle försvåra hennes novellskrivande. Sen bestämde hon sig för att skriva den ändå.

Läs Johanna Brohmées vinnande novellbidrag här!

Till den här spänningsnovelltävlingen hörde en matig beskrivning av baren The Spot, inklusive ett antal karaktärer, som man behövde förhålla sig till. Hur tacklade du uppgiften?

– När jag först läste om det tyckte jag att uppgiften verkade svår, just eftersom så mycket var förutbestämt. Men under veckan som följde gick jag omkring och funderade på tävlingen, och efter ett tag kände jag att okej, jag antar utmaningen. 

– Det var svårt att ha så mycket given information att förhålla sig till. Dels var det knepigt att få in allt, dels är man ju van att kunna bestämma allt själv när man skriver fiktion. Här fanns en del fasta punkter jag inte kunde ändra på. Samtidigt gav det mig viss hjälp, på så vis att jag redan på förhand hade många karaktärer. Det första jag gjorde var att skriva en sorts utvecklade bakgrundshistorier till var och en av dem.

Det fanns en rad personer med i beskrivningen men du valde ändå att tillföra en – din huvudperson Abbe.

– Jag ville ha en karaktär som stack ut lite från det övriga gänget, och provade att skriva dit en stamgäst som var lite äldre än de andra. När han väl fanns började jag fundera på vad som kunde ha hänt i hans liv, och hur han hade hamnat på den där baren. Det gick ganska lätt när jag väl började fundera över hans bakgrund: vad han hade jobbat med, att hans fru var död, och att där fanns en gåta eller ett mysterium.

Johanna Brohmée

Ålder: 23 år.

Bor: I Lerbäck utanför Askersund.

Gör: Jobbar som montör.

nattduksbordet: »Just nu läser jag Du gamla, du fria av Liza Marklund. Jag började att läsa serien i våras. Dessutom har jag Vinnarna av Fredrik Backman liggande, tredje delen i hans Björnstadserie. Jag har lyssnat på de första två, nu tänkte jag läsa den tredje.«

Hur hittade du fram till din tolkning av temat?

– Det föll sig mest naturligt för mig att skriva just en sådan här sorts mysterium, det är den sortens berättelser jag helst skriver – och läser också, för den delen. Jag funderade rätt länge, och skrev tre olika versioner innan jag beslutade mig för den sista – som jag blev mest nöjd med. Det var lite klurigt men jag lyckades sy ihop saker under skrivandets gång. 

Hur har ditt skrivande sett ut?

– Som barn och tonåring läste och skrev jag väldigt mycket, och väldigt ostrukturerat, det kunde bli lite vad som helst. Under gymnasietiden tappade jag bort mitt skrivande lite men för några år sedan började jag hänga på Wattpad, ett forum på nätet där man kan skriva och läsa varandras texter. Det fick mig att ta upp tråden igen, och sedan dess har jag känt ett sug efter att skapa mer riktiga berättelser. Jag jobbar som montör på dagarna, så jag försöker ta mig tid att skriva på kvällar och helger.

Vad skriver du just nu?

– Under senaste året har jag skrivit på en spänningsroman för ungdomar. Jag  har ett första utkast klart, som jag nu ska börja finslipa.