Baren

Dorotea tittar i en utprintad lista från bokföringssystemet och jämför kostnader och intäkter. Hon hade älskat sin bror Robin men affärer och kalkylering hade verkligen inte varit hans gebit. Säger det aldrig högt men i tankarna kallar hon honom ofta för korkad och godtrogen men skäms alltid efteråt. The Spot befinner sig på ett starkt sluttande plan mot konkurs. Det kommer att krävas omfattande åtgärder.

Lönekostnaderna är den mest kostsamma posten så det behövs upprättas en uppsägningslista.

 

Kocken Martin hamnar överst. Hans mediokra tillagning av Cajun rätter klarar de sig utan. De får i stället servera baguetter och färdigpajer som bara behöver värmas. The Spot är ju trots allt en cocktailbar och inte en restaurang. Dessutom är köket alldeles för trångt och dåligt utrustat för riktig matlagning. Servitrisen Anna Lena är gammal i gamet, en klippa, men för dyr. Hon får också stryka på foten och ersättas med någon ung, vabbfri, ambitiös och framför allt lika billig som deras andra servitris Emelie. Ella K i dörren måste lära sig att hantera kreditkortsterminalen för de kommer att börja ta inträde de kvällar de har artister vilket man av någon oförklarlig anledning inte gjorde tidigare. Bartendrarna Franco och Tess funkar hyfsat. Det tyngsta skälet till att behålla dem är dock att de är lojala och pålitliga och det kommer att behövas nu när systembolagsspriten ska bytas ut mot billig smuggelsprit. De har i uppdrag att börja testblanda och tweaka cocktailrecepten så att smaken påverkas så lite som möjligt.

Säger hon dessutom upp städaren och sköter det själv, i alla fall tillfälligt, så kommer lönekontot att se betydligt bättre ut.

 

Dorotea längtar ibland tillbaka till sin lärartjänst. Att bli en del av Stockholms krogsväng var inte vad hon hade sett framför sig. När Robin förolyckades, under oklara omständigheter, satt hon plötsligt med The Spot i knät. Efter bouppteckningen tog hon tjänstledigt för att i alla fall för en tid försöka driva företaget vidare, det som Robin betraktade som sitt livsverk. Hon vill inte riktigt erkänna det för sig själv men lika mycket som hon hatar Goran älskar hon att vara ledare i det dagliga arbetet, vara den som alla frågar. Hon önskade bara att ekonomin inte varit så körd i botten.

Goran, en av de ökända kriminella entreprenörerna som försöker ta över alla restauranger och barer i Gamla stan. Han erbjuder varor och tjänster som det är svårt att inte tacka ja till. Inte svårt för att de är så förmånliga, nej enbart för att de är så intimt förknippade med hot. Först subtila sedan konkret uttalade och till sist satta i verket. Inslagna tänder, knäckta fingrar, svårläkta sår i ansiktet gjorda med taggtråd, det går inte att säga var gränsen går för det finns ingen. När överenskommelsen väl är gjord fixar han sprit, cigaretter, droger, beskydd och allt annat du behöver. Det enda han begär i utbyte är att du betalar det han fakturerar, procent av din omsättning, att hans langare ostört kan driva försäljning i dina lokaler och full insyn i din ekonomiska redovisning. Legala men svårtolkade kontrakt upprättas av honom via sina affärsadvokater sedan är det bara att signera. Just det hade Dorotea tvingats göra, signera ett kontrakt som innebar att The Spot nu var skyldig Goran mycket pengar. Det fanns de som försökt säga nej till Goran, de försökte aldrig mer än en gång.

 

Dorotea ägnar förmiddagen åt att förbereda sig inför dagens möte med Goran. Hon har fått i uppdrag av honom att göra en skiss över källarrummen Knut och Alice Wallenberg, uppkallade så av Robin i ett tafatt försök att tillföra stället en air av nobless. Rummen måste byggas om med avskärmningsväggar så att de inrymmer så många bås som möjligt. Båsen ska ha max fyra sittplatser. Belysningen ska vara dämpad. Tanken är att här ska gästerna diskret kunna snorta i sig det som de köpt av Gorans langare.

Uteserveringen under tak ska inte bara vara öppen på sommaren, den ska värmas upp med gasolvärmare under resten av året. Varenda tillgänglig kvadratmeter ska fyllas med gäster för att öka omsättningen.

 

Goran kommer alltid i tid. Han menar att det viktigt att hålla överenskommelser så exakt klockan 13 knackar det på entrédörren. Robins oborstade tik Spottie blir av någon anledning alltid galen av lycka när hon upptäcker att det är Goran som kommer. Hon skäller och snurrar runt som om hon jagade sin egen svans. Goran klappar och talar till henne som om hon var ett litet barn.

De går ner och sätter sig i Knut och Spottie lägger sig vid hans fötter. Han säger att han vill ha en cognac. Det betyder en oöppnad flaska av ett premiummärke. Dorotea går upp, hämtar en flaska Hennessy XO och ett glas i baren. Han ska alltid bryta flaskan själv innan hon får tillåtelse att servera honom. Goran hånler svagt när han smakar det starka, drar en lina och tänder en cigarett.

– Hur går det Dottie frågar han och lutar sig plötsligt framåt och tar tag i hennes hår och drar hårt hennes huvud bakåt. Sticker in två fingrar djupt i hennes mun och säger att hon ska provsuga. Hon ser att hans pupiller är stora, svarta och fulla av kokain medan hon hostande kväljs.

När han släppt taget berättar hon om personalförändringarna, att den alternativa spriten som Goran redan levererat kommer att börja serveras den kommande helgen. Hon visar skisserna över placeringen av bås och bord i källarrummen och gasolvärmarna på uteserveringen.

Han nickar gillande.

– Föreslår också att vi ändrar namnet. The Spot låter som ett internetforum från början av 2000-talet säger hon. Det nya namnet skulle kunna vara Old Town Cocktails. En stor skylt i blandfärgad neon på fasaden ovanför entrén kommer att locka folk.

Han nickar igen.

De tittar igenom förra månadens resultat och hon får reda på att han ska straffknulla henne om hon inte snart förbättrar barens output.

Goran avslutar mötet och försvinner ut genom dörren till en väntande BMW SUV med chaufför som står parkerad på gågatan utanför. I vindrutan ligger ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Spottie gnyr och gnäller av saknad. Dorotea tar glaset som Goran druckit ur och harklar upp en slemloska som får glida ner innan hon slänger det i soporna. Hon gurglar munnen med vodka, det är inte första gången hon fått hans vidriga fingrar inkörda i munnen. Numera rinner inte tårarna längre, i stället bankar det hårt i hennes bröst av något som vill ut.

På väg ut till bakgården genom köket tar hon en remsa torkpapper som hon dränker i fett och rullar till en boll. Köksdörren lämnar hon på glänt och det dröjer inte länge förrän Spottie tittar ut på väg till den lilla hundgården där hon har sin matskål. Fettbollen träffar mitt över nosen och hon vänder om tillbaka in, nu ylande.

– Jävla förrädare.

 

Flera månader efter att neonskylten, båsen och gasolvärmarna kommit plats, drinkarna blandats med fulsprit, personalkostnaderna minskat, blev resultatet i månadsboksluten i svarta siffror i stället för röda. Försäljningen av ladd på toaletterna och i källarkorridoren har gett dem helt andra gäster än tidigare. Gäster som bara beställer de dyraste drinkarna, flitigt pudrar näsans insida och har tillräckligt med pengar för att inte bryr sig om vad kreditkortsnotan slutar på.

Dorotea jobbar många timmar varje vecka och håller kontroll på allt ner till minsta detalj. Mötena med Goran har blivit färre men bröstbanket intensivare. Han koncentrerar nu sina insatser till andra ställen. Konkurrensen mellan entreprenörerna om marknadsandelar och respekt regleras av storleken på deras våldkapital och enda gången de backar är när de tar sats.

 

När Dorotea inte är på baren ägnar hon all tid åt att samla information om Goran och människorna kring honom. Vissa uppgifter är lätta att hitta i offentliga register. Andra uppgifter får man betala för på siter som administreras av privata företag. Hon hittar några domar mot Goran på Lexbase varav den senaste är villkorlig. Det betyder att han är inne i en prövotid vilket i sin tur betyder att han redan har myndigheternas ögon på sig. Hon har också nyttjat kontakter i sitt sociala nätverk där några jobbar i offentlig sektor och kan lämna information om sådant hon inte har rätt att veta. Att hon själv alltid varit en så god vän ger nu utdelning.

Hon har också spanat på och tagit bilder av Goran, hans fru, deras två barn och huset de bor i. Barnen, en pojke på tre år och en flicka på fyra passas av en ung Nanny som brukar ta dem till lekplatsen i Vitabergsparken samtidigt som frun joggar. Frun tränar också på gym, får behandlingar på olika Beauty salonger och äter ofta lunch med väninnor.

Huset är en stor vitputsad patriciervilla på Fredmansvägen som är skriven på frun. Officiellt har Goran en annan adress av olika skäl. Tomten gränsar till en allmänning på baksidan och är omgärdat av en hög mur lika vit som huset. När hela familjen är hemma står BMW:n och en lite mindre Audi parkerade på uppfarten innanför en smidesgrind med svart ornamenterat galler. Utanför på gatan står silvergrå bil som är bemannad med någon av Gorans livvakter.

Dorotea har köpt en PC som hon bara använder för att koppla upp sig mot öppna nätverk, ofta på något bibliotek eller café. Har också köpt en billig smartphone och ett antal kontantkort.

 

Gorans langare på baren, Chrille, är en nervös mager man i trettioårsåldern med flackande blick, dålig tandstatus och precis som sina kunder älskar lite för mycket att koksa. Han kommer några timmar innan baren öppnar för att packa pulver till små kulor inslagna i gladpack som han sedan svetsar med en tändare. Dorotea pratar ofta med honom, flirtar och får honom att känna sig viktig. Hon fixar något att äta och blandar starka cocktailar åt honom medan han packar. Kulorna förvarar han i en Convers axelväska som han aldrig släpper taget om. Det är inte svårt att få honom att prata när spriten gjort hans bleka kinder röda och stärkt självförtroendet. Hon får reda på bit för bit när, var och hur Chrille får sina leveranser av sin grossist och hur det går till han när redovisar för Goran.

 

Strax innan julafton hade Goran avstämning med Chrille på baren. Han berättade då för Dorotea att han skulle resa bort några dagar. Pekade sedan på henne och sa – God jul, fitta.

Han klappade en lycklig Spottie innan han gick.

 

Den 23 december är sista dagen innan baren har julstängt i tre dagar. På julafton går Dorotea upp tidigt. Tar på sig latexhandskar och plockar fram ingredienser i köket för att koka fejksperma enligt ett recept hon hittat på Youtube. När det är klart häller hon en kladd i ett par helt nya Calvin Klein trosor. Låter det torka och lägger sedan dit några könshår som hon tagit från ett par trosor hon hittat när hon städat på barens toaletter. Det knullas friskt på toaletterna när vissa gäster får kåtslag av att dricka Frozen Daiquiri efter att de snortat koks.

På ett foto av Goran ritar hon en röd laserprick i pannan. Lägger det i ett kuvert tillsammans med ett foto av huset, ett av frun iklädd träningstights när hon utanför ingången till gymmet pratar med den unga vältränade manliga instruktören och ett av båda barnen när de leker i parken. Sätter på frimärke och adresserar kuvertet till Gorans företags postbox. Calvintrosorna lägger hon i ett jiffykuvert och skriver ”Till Goran”.

Hon kar köpt choklad med hög kakaohalt som hon delar i små bitar och trycker in i tjocka skivor av falukorv.

Lägger kuverten, korven, två flaskor tändvätska, en stor tändsticksask och en sprayflaska med svart färg i en plastkasse med julmotiv på. Klär på sig termobyxor och en svart tjock hoddie. Hennes långa hår döljs av en yllemössa och hoddiens uppfällda luva. Tar plastkassen, en rygga med PC:n i och går ut på gatan för att ta bussen. Det är en typisk grå decemberdag när det aldrig blir riktigt ljust.

Hon hoppar av vid biblioteket. Går runt på baksidan till det halvöppna skjulet för sopsortering. Hon knuffar fram tunnor så att hon får plats bakom. Tidigare har hon kollat att det finns wifi täckning ut hit. Sätter sig på huk, tar upp PC:n och kopplar upp sig. Skickar anonymt en orosanmälan till Socialnämnden där hon påstår att Goran misshandlar sina barn när han tagit droger. Gör en anonym anmälan till Hälsovårdsnämnden i appen Livsmedelskontrollen gällande brister i hanteringen av livsmedel på den restaurang Goran officiellt själv äger, The Queen. Tipsar anonymt Skatteverket om momsfusk och anger Gorans företags organisationsnummer. Säger upp försäkringen på båda Gorans bilar på försäkringsbolagets hemsida, anger som skäl att bilarna är sålda.

Skriver tre SMS till Gorans mobil på siten anonymsms ”Ey len, svenne bazza din guss”, ”Jävla fittpundare vi ska knacka dig”, ”Det brinner”. Anger att meddelandena ska skickas klockan 15, lagom till Kalle Anka önskar god jul på TV. Ringer två gånger till fruns mobil och lägger på så fort hon svarar. Stänger av telefonen, plockar ut SIM-kortet och slänger det. Packar ihop PC:n, lägger kuvertet med fotona i på en postlåda och går mot hållplatsen för att ta bussen till Fredmansvägen.

 

Den silvergrå bilen står inte utanför Gorans hus. Vakterna är på resande fot ihop med Goran och familjen. Dorotea går på gångbanan längs med muren som leder till allmänningen. En rörelsedetektor tänder en strålkastare som sitter uppe i ett träd och är riktad mot husets gavel när hon slänger flaskorna med tändvätska och tändsticksasken över muren. Hon sätter sig ner på gången med ryggen mot muren. Efter 15 sekunder släcks strålkastarna igen. Hon sprayar BRINN GORAN på muren. Innan hon beger sig därifrån för att ta bussen igen lägger hon jiffypåsen med trosorna i husets stora veckobrevlåda.

Ett uppdrag kvar innan hon är klar för dagen. Åker förbi baren och går ut på bakgården till hundgården. Emelie bor i närheten och har lovat att rasta Spottie under julledigheten. Dorotea lägger den chokladstoppade falukorven i Spotties matskål som glufsande viftar på svansen. Kakao och hundmagar är en dålig kombo.

– Önskar dig en riktigt skitnödig julafton.

 

När Dorotea är hemma igen är det eftermiddag. Hon duschar varmt och länge, tänder stearinljus, öppnar en flaska vin och kryper upp i en fåtölj.

Hon summerar dagen och vet att det mesta hon har gjort är slag i luften å andra sidan är det här bara början. Myndighets anmälningarna kommer att redas ut och lämnas utan åtgärd likaså uppsägningen av bilförsäkringarna. Däremot kommer trosor, foto, uppringningar Sms och tändvätska att göra Goran stressad och misstänksam. Han kommer att kolla fruns mobil och mail och allt hon gör. Barnens Nanny kommer att sägas upp och de inte få leka i parken mer. Hans huvud kommer att fyllas av spekulationer om vilken entreprenör det är som utmanar och vem i hans egen organisation han kan lita på. Alla i hans närhet kommer att få ett helvete.

 

Inom kort kommer en Convers axelväska med gladpackkulor att bli stulen, en svart BMW SUV bli repad och en ruta på The Queen krossas. Allt kommer att sakta eskalera när Dorotea kryper längre och längre in i Gorans skalle. Det enda som kommer att avta är det hårda bankandet i bröstet.

Juryns motivering

»Rape & revenge light. En ambitiös plan som upplevs något ihoptryckt i det korta formatet, men ändå får poäng för originalitet.«