Skriv en spänningsnovell – tävla om publicering och 10 000 kronor!

VAD? Skriv en spänningsnovell som helt eller delvis utspelar sig på den fiktiva baren The Spot i Stockholm. Till din hjälp har du en beskrivning av barens bakgrund och utseende, dess ägarinna och några av de anställda.

Använd baren som den är beskriven, och känn dig fri att ta hjälp av personalen så mycket du vill. Det är tillåtet att sätta in extrapersonal och du har full frihet vad gäller gäster och novellens övriga karaktärer. Du bestämmer också själv om baren och dess personal präglar hela berättelsen, eller bara passerar förbi.

Vinnarna utses utifrån novellens litterära kvalitet och spänningshalt.

NÄR? Vi vill ha ditt bidrag senast måndag den 3 januari 2022. Vinnare och vinnarbidrag presenteras i Skriva #1/2022.

HUR? Skicka in ditt bidrag via formuläret nedan, maximalt 15 000 tecken INKLUSIVE mellanslag. Observera att vi inte tar emot bidrag via mejl – för att bidraget ska registreras måste det lämnas i formuläret.

VEM? Tävlingen är endast öppen för tidningen Skrivas prenumeranter, max ett bidrag per författare. Bidraget ska vara skrivet på svenska och får ej vara tidigare publicerat. Skriva äger rätt att publicera de vinnande bidragen i tidningen och på hemsida.

 

Förstapris

Ett stipendium från Southside Stories på 10 000 kronor. Publicering i tidningen Skriva samt på Tidningenskriva.se. Samt om så önskas: förläggarläsning av ett spänningsmanus.

Plats 2–3

Publicering på Tidningenskriva.se. Boken Jakten på en perfekt gin & tonic. Samt om så önskas: förläggarläsning av ett spänningsmanus.

Plats 4–5

Boken Jakten på en perfekt gin & tonic. Samt om så önskas: förläggarläsning av ett spänningsmanus.

 

Bakgrund till novelltävlingen

The Spot startades av Robin Diamant som omkom i en trafikolycka (var det en olycka?). Baren drivs numera av hans syster – läraren Dorotea som tagit tjänstledigt för att rädda sin älskade lillebrors livsverk. Dorotea är singel med ett rikt socialt liv, känd för sin bitska humor, sitt stora litteraturintresse och sitt serie-lägenhetsrenoverande. Hon är runt 1,80 och har mörkt hår.

Stället heter The Spot efter Robins hund Spottie, en tvåårig tik som även den blivit Doroteas. Spottie är en tjurskallig men charmig korsning mellan australiensisk vallhund och boxer. Ingen förstår hur detta är möjligt. Men Spottie är det levande beviset.

 

The Spot, som har en tydlig cocktailinriktning, ligger i Gamla Stan i Stockholm. Oklart exakt var. Ytan är cirka 100 kvadratmeter i gatuplan, ett nästan kvadratiskt utrymme med lång bar längs en sida, ståbord, tegelväggar, fönsterplatser vid höga fönsterbågar ut mot gränden, samt en liten scen för maximalt tre musiker mittemot baren. Därtill:

  • En uteservering för 30 personer under den maximalt uttänjda sommarsäsongen.
  • Ett trångt kök som länge varit ett diskussionsämne hos personalen. I köket tillagas rätterna från en ganska kort New Orleans-inspirerad cajunmeny.
  • Scenen, ett begränsat utrymme för tre musiker, som ligger mittemot baren
  • Två chambre séparées i källaren, som ironiskt döpts till »Knut« och »Alice« efter en gammal Wallenbergtradition som Robin snappade upp. Knut rymmer 30 pers vid två stora bord och Alice 8 pers i fåtöljer. Möblerna i dessa rum är otroligt exklusiva. Ingen vet riktigt hur Robin fick tag på dem.

Bemanning

Bartenders: Franco (italienare runt 47, expolis i yttre tjänst med trasigt knä, ursprungligen från Napoli). Tess (förskollärare från Surahammar, sadlade om, har haft en hit – en metal-ballad – på svensktoppen som fortfarande ger Stimpengar varje år).

Servering: Emelie (ung tjej som drömmer om att bli bartender på riktigt, superambitiös). Anna-Lena (40, men känns som 60 med all livserfarenhet – en pålitlig grovjobbare).

Kock: Captain Chaos (egentligen Martin Sundström, med piratlook, från en by nära Riksgränsen) älskar sin matlagning och gärna lägger näsan i blöt vad gäller mixologin.

Dörrvakt och artistansvarig: »Ella K« som egentligen heter Yanella Kinsey White. Extremt socialt kapabel och förefaller närmast obegränsat kompetent inom olika former av självförsvar och handgemäng. Talar huvudsakligen amerikanska med cajunbrytning, och har lovat Dorotea att stanna »så länge Robins ande vill«. Hänvisar ibland till voodoo, ibland till asagudar. Hennes morfarsfar var nämligen från Sverige, resterande arv kommer från fransmän, haitier, jamaicaner och – hävdar hon ibland – bluespionjären Robert Johnsson, han som sålde sin själ till djävulen för att spela bättre blues.

Ägare och alltiallo: Dorotea.

 

Tävlingen sker i samarbete mellan Skriva och förlaget Southside Stories.

Tävlingen är avslutad.