Vinnarnovellen Mormors lilla solstråle är en mörk och kylig berättelse om avundsjuka. Och den första novellen som Martina Eriksson någonsin skrivit.
Läs Martina Erikssons vinnande novellbidrag här!
När började du skriva?
– Det känns nästan lite genant, men jag har precis börjat. Tidigare har jag bloggat en del och jag skriver sedan ett år tillbaka bokrecensioner på min Instagramsida @ruvatext. Framför allt har jag läst otroligt mycket, och läsandet och skrivandet är tätt sammanlänkat för mig.
– Men det var när vårt yngsta barn flyttade i somras som jag tog steget och anmälde mig till en distanskurs i kreativt skrivande – jag behövde hjälp med att komma igång. Under den första skrivövningen hände något. Helt plötsligt kom det ut en massa berättelser som jag inte alls planerat för.
Härligt! Och modigt att delta i en tävling så tidigt.
– Jag kunde inte i min vildaste fantasi drömma om att jag skulle vinna den första tävlingen jag deltog i. Därför vågade jag skicka in. Jag insåg också att jag behöver mål för att skrivandet ska bli av, så jag började leta efter novelltävlingar. »Kyla« var den första jag hittade. Sedan satt jag i mellandagarna och skrev den här berättelsen, som är min första novell.
Hur närmade du dig temat?
– Jag ville inte göra kopplingen till väder eller utomhuskyla utan dra det lite längre. Kylan skulle komma ur en person, och när jag skriver brukar det dyka upp ganska skeva personer. Som inte är så jättetrevliga. Så kom Ritva till.
Martina Eriksson
Ålder: 51 år.
Bor: Uppsala.
Gör: Jobbar som företagsrådgivare på försäkringsbolag.
På nattduksbordet: »Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist ska läsas härnäst i bokcirkeln som jag är med i. Vi är i princip samma gäng som har lyckats hålla igång sedan 2004 – nästa år blir tjugoårsjubileum. Vi turas om att välja vilken bok vi ska läsa tillsammans, och Bröd och mjölk hade jag tänkt läsa ändå, så det var ett bra val.«
Varför vill du skriva om otrevliga karaktärer?
– De verkar själva vilja komma fram. Jag känner mig som en harmonisk och lugn person, så att utforska en annan sorts människas perspektiv och sätta sig in i hur den känner är intressant.
Karaktärernas namn spelar en stor roll i historien. Hur använder du dig av namn när du skriver?
– Jag har alltid varit intresserad av namn, de kan säga saker om en person. Namnen kom till mig tidigt i skrivarprocessen och sedan kunde jag bygga ut karaktärerna kring dem. Jag kollade upp vad de betyder också – att Solveig är »den stridande« visste jag inte, och ur det kunde en twist i berättelsen uppstå.
När tar du dig tid att skriva?
– Jag har fått tid sedan barnen flyttade ut – på kvällarna efter jobbet och på helgerna. Mycket av min tid har alltid gått till att läsa romaner och skriva recensioner, så jag har sedan tidigare vanan att avsätta tid för sådant som jag vill göra.
Vill du pröva på andra format?
– Jag tror att jag ska fortsätta att utforska novellen ett tag. Jag föreställer mig nog en novellsamling, det vore kul att skriva flera noveller som hänger ihop eller har återkommande karaktärer. Just nu går jag inte och drömmer om att skriva den stora romanen.