Sarah Taubert skrev den bästa starten för slukaråldern

En udda pojke och en köttätande kanin. Sarah Tauberts inledning låter läsaren ana äventyr, en ovanlig vänskap och en gnutta skräck.

Läs Sarah Tauberts vinnande novellbidrag här!

 

Utmaningen var att skriva inledningen till en bok för mellanstadieåldern. I dina två första kapitel får läsaren möta huvudpersonen Kaj och kaninen Ärtan. Hur länge har de funnits i ditt huvud?

– De trillade ner i våras, så inte särskilt länge. Annars är jag en sådan som går runt och maler länge på mina idéer men konceptet med en köttätande kanin kom till mig ganska plötsligt. Snart dök också Kaj upp i samma sammanhang och jag kände att han … behövdes. För mig börjar skrivandet ofta med långa promenader där jag antecknar det som dyker upp i huvudet. Så var det den här gången också. Sedan händer det mycket när jag börjar skriva, jag förstår vilket material jag har att jobba med.

I din start finns flera frön – skräckelement, äventyr och en spirande vänskap mellan en känslig pojke och ett djur. Hur säker är du på vart berättelsen ska ta vägen nu?

– Den här berättelsen kan ta lite olika vägar. Men jag känner att det ska finns en gnutta av den här lite mystiska, magiska skräckkänslan – och att det samtidigt ska finnas en logisk förklaring. I mellanstadieåldern kan mycket upplevas som lite skrämmande och som barn känner man inte alltid att man har kontroll över världen och livet. Då är det tryggt att det finns en förklaring, att berättelsen förmedlar att saker och ting kan ordna sig. 

Har du skrivit mer än de två inskickade kapitlen?

– Än så länge har jag bara skrivit den här inledningen. Därför känns det spännande även för mig att få se hur den här texten utvecklas, och att få lära känna karaktärerna bättre. 

Hur ser ditt skrivande liv ut?

– Så gott jag kunnat har jag alltid gjort tid för skrivandet. Till exempel har jag sett till att gå någon skrivkurs då och då. Jag har två små barn, så skrivandet blir av det skälet ganska fragmentariskt. Men jag försöker hitta tillfällen under kvällar och helger. 

Skriver du alltid för barn och unga?

– Ja, det blir så på något sätt, det är det som inspirerar mig. Jag har skrivit många kortare grejer, noveller och så, men just nu befinner jag mig i sluttampen av ett romanmanus för ungdomar som jag jobbat länge med. Det är första gången jag skrivit och bearbetat ett råmanus ordentligt. Det känns bra att ha den erfarenheten i ryggen.

I ditt pris ingår att du får träffa Lilla Piratförlagets förläggare Ada Wester och diskutera din vinnarinledning och bokidé. Vad hoppas du få ut av mötet?

– Det känns bara otroligt lyxigt att få prata skrivande med någon som är så erfaren och kan dela med sig av tankar och perspektiv. Och att få prata om just den här texten, om vart den kan ta vägen.