Freddot Carlsson Andersson: »Jag ville absolut inte skriva om mig själv«

Freddot Carlsson Andersson är författare, illustratör och föreläsare men förstår inte hur man öppnar en bilaga i ett mejl. Nu har han skrivit en bok om hur det är att leva med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. På köpet har han lärt sig mer om sig själv.

När jag fick min andra NPF-diagnos – autismspektrumtillstånd – jobbade jag som kommunikatör i ett projekt som handlade om de hinder som gör att människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har svårt ta sig in på arbetsmarknaden. 

Man talar ju om autism på ett spektrum just eftersom det är så diversifierat. Jag har över 260 universitetspoäng och har arbetat som lärare och projektledare – men jag kan inte knyta skorna eller logga in på internetbanken. Jag är författare, illustratör och föreläsare men kan inte öppna en bilaga i ett mejl. I den dubbelheten fanns ett ämne, tyckte jag. Och själva detta utanförskap tyckte jag inte att jag hade sett skildrat riktigt, många känner inte till att det kan vara så här, och vad som är utmanande i ett modernt samhälle. Så började det.

Freddot Carlsson Andersson

Artikeln publicerades i Skriva #3 2022 (13 juni 2022) och är skriven av .