Därför blir du starkare av att blotta ditt hjärta

Att skriva om dina egna erfarenheter är bland det kraftfullaste du kan göra för att påverka och beröra andra människor, och samtidigt det absolut läskigaste och mest sårbara. Men det kommer att vara värt det. Här berättar vi varför.

Att skriva om dig själv kräver stort mod. Det är läskigt att blotta sig själv, sina problem och sin bakgrund, och i bokform kan vem som helst läsa om dig, kanske för all framtid! Men den sårbarheten är också en anledning till att din bok eller text kommer att nå, beröra och vara viktig för många människor.

Brené Brown är forskare vid universitetet i Houston och en av världens främsta experter på sårbarhet. Det TED talk* hon gjorde om ämnet 2010 är ett av de allra mest sedda och hennes bok Daring Greatly kom nyligen ut på svenska med titeln Mod att våga. Brené Brown definierar sårbarhet som osäkerhet, risk och emotionell exponering, och menar att det är en förutsättning för den mening och kontakt som alla människor längtar efter och som livet vore ganska meningslöst utan.

Hennes forskning visar att sårbarheten har två sidor och både är kärnan i skuld och skam – alltså vår rädsla för att bli bortvalda av andra människor – och samtidigt en förutsättning för den kontakt vi allra mest längtar efter. Vi måste stå ut med risken för att bli avvisade för möjligheten till kontakt. För att beröra, skapa samhörighet och göra skillnad behöver du låta dig själv bli sedd, på riktigt.

* TED är en årlig tvärvetenskaplig konferens i USA. I samband med konferensen hålls ett antal föredrag med oftast kända och högprofilerade föredragshållare som kallas för TED Talks. Föredragen filmas och läggs ut på nätet och lockar en miljonpublik.

 

När Brené Brown undersökte människors inställning till sårbarhet upptäckte hon att vi älskar att se sårbarhet hos varandra. Det får oss att känna oss mänskliga, förstådda och som en del av en större gemenskap. Men att vara den som själv blottar hjärtat är inte fullt lika populärt. Detta blir naturligtvis något av ett moment 22, för någon måste ju vara sårbar för att andra ska kunna bevittna det.

Annons

Om du bestämt dig för att skriva en bok eller text som visar mer av dig än du egentligen är helt bekväm med är du förmodligen den personen. Även om det kan kännas utmanande finns det lyckligtvis en hel del forskning som kan göra det lättare för dig och få det att kännas helt värt det.

Forskningen visar att enda skillnaden mellan människor som har gott om nära, autentisk och kärleksfull kontakt med människor i sina liv och de som kämpar för det, är att personerna i den första gruppen känner sig värda kontakt och kärlek. För de andra står rädslan för att bli bortvald i vägen.

Detta gjorde Brené Brown nyfiken på skillnaden mellan dessa två inställningar. Hon fann att personerna i den första gruppen, de som kände sig värda, var villiga att stå ut med den osäkerhet det innebär att vara sårbar. De hade modet att berätta om sig själva för andra människor med hela hjärtat. De var villiga att släppa taget om den de trodde att de borde vara för att vara personen de verkligen istället är. De hade också modet att omfamna sårbarheten. Även för dem är sårbarhet svårt, jobbigt och läskigt, men det var inte så de pratade om det när Brené Brown intervjuade dem. Istället beskrev de helt enkelt sårbarheten som nödvändig. Det var inte ett alternativ för dem att försöka undvika den.

De var villiga att ta risken och hade en tro på att det som gjorde dem sårbara också gjorde dem vackra. Och de har förstås helt rätt. Belöningen för att de vågar ta risken är ett liv fullt av kärlek, gemenskap och kontakt.

 

Det som gör sårbarheten utmanande är att den också kan sätta oss i kontakt med rädsla, oro, skam och andra svåra känslor. Men sårbarheten är också födelseplatsen för glädje, kärlek, samhörighet, kreativitet och tro, enligt Brené Brown. Tyvärr kan du inte välja bort ena sidan av myntet till förmån för den andra. Du kan bara välja om du är villig att ta risken, för möjligheten att uppleva allt det fantastiska som din sårbarhet möjliggör.

Vill du skapa kontakt med dina läsare, göra skillnad och påverka är sårbarhet ett utmärkt verktyg. Meningen med att skriva din öppenhjärtiga text är förstås att du har något viktigt att berätta som du hoppas kan göra skillnad för människor. Du kanske vill ge stöd åt andra genom att dela din historia, prata om ett tabubelagt ämne eller blotta dina innersta känslor genom dikter. Du har något att dela och en önskan om att dina ord ska kunna beröra, göra skillnad och skapa en känsla av gemenskap. Det är i allra högsta grad att låta dig själv bli sedd, på riktigt.

 

Annons

Tre myter om sårbarhet

1. Sårbarhet är svaghet

Detta är den mest utbredda myten om sårbarhet enligt Brené Brown – och den farligaste. När vi ser sårbarhet som något vi behöver undvika tar vi avstånd från något viktigt och värdefullt både hos oss själva och hos andra. Att avstå från samhörighet, kärlek, kreativitet, glädje och gemenskap för att slippa känna ovissheten som behövs för att ta dig dit, det är ett mycket högt pris att betala. Sårbarhet må vara utmanande och emellanåt rent av skitläskigt, men modet som krävs för att visa dig sårbar är tecken på allt annat än svaghet. Mod att vara sårbar är stor styrka.

2. Sårbarhet går att välja bort

Något som förvånade Brené Brown när hon berättade om sin sårbarhetsforskning för människor var att många svarade med kommentarer om att de inte ägnar sig åt sårbarhet, att det inte funkar att vara sårbar i deras jobb eller att de av andra anledningar tagit avstånd från det. Men det går inte att välja bort sårbarhet (livet är osäkert!) och det som händer när vi ändå försöker är att vi isolerar oss från andra människor. Frågan är alltså inte om du väljer att känna dig sårbar, utan hur du reagerar när du ofrånkomligen blir det.

3. Sårbarheten har en på/av-knapp

Något som gör det extra utmanande att våga vara sårbar är myten om att du i så fall måste visa upp allt för alla direkt. Så är det förstås inte. Du väljer själv hur öppen du vill vara i ditt liv och i ditt skrivande, och vem som får läsa vad. Varje gång kommer det att bli lättare eftersom du inte längre bara har rädslan att förhålla dig till utan också alla positiva erfarenheter du fått när du vågat vara sårbar och autentisk tidigare.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .