Därför blir du starkare av att blotta ditt hjärta

Att skriva om dina egna erfarenheter är bland det kraftfullaste du kan göra för att påverka och beröra andra människor, och samtidigt det absolut läskigaste och mest sårbara. Men det kommer att vara värt det. Här berättar vi varför.

Att skriva om dig själv kräver stort mod. Det är läskigt att blotta sig själv, sina problem och sin bakgrund, och i bokform kan vem som helst läsa om dig, kanske för all framtid! Men den sårbarheten är också en anledning till att din bok eller text kommer att nå, beröra och vara viktig för många människor.

Brené Brown är forskare vid universitetet i Houston och en av världens främsta experter på sårbarhet. Det TED talk* hon gjorde om ämnet 2010 är ett av de allra mest sedda och hennes bok Daring Greatly kom nyligen ut på svenska med titeln Mod att våga. Brené Brown definierar sårbarhet som osäkerhet, risk och emotionell exponering, och menar att det är en förutsättning för den mening och kontakt som alla människor längtar efter och som livet vore ganska meningslöst utan.

Hennes forskning visar att sårbarheten har två sidor och både är kärnan i skuld och skam – alltså vår rädsla för att bli bortvalda av andra människor – och samtidigt en förutsättning för den kontakt vi allra mest längtar efter. Vi måste stå ut med risken för att bli avvisade för möjligheten till kontakt. För att beröra, skapa samhörighet och göra skillnad behöver du låta dig själv bli sedd, på riktigt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .