Den riktiga Elsie Johansson

Hon fick vänta ett halvt liv, men när debuten väl kom var den fullständigt förlösande. Flera decenniers kamp hade lärt Elsie Johansson att vara ensam med sina tankar och skrivandet blev den bästa terapi hon kunde få. Åttiofem år gammal var hon slutligen mogen att ta itu med sin svåraste skrivprocess någonsin: berättelsen om sig själv.

Den här intervjun skulle egentligen inte handla om mat. Inte alls. Ändå har Elsie Johansson nu en lång stund redogjort för det paltbröd som hon och Thore, hennes livskamrat sedan tio år tillbaka, brukar äta. Tjocka mörka brödkakor, som bakas på rågmjöl. Under hennes uppväxt rörde man ner svinblod i smeten, brödet torkades och hängdes upp på en stång i stugköken. I dag köper Elsie och Thore sitt paltbröd färdigbakat. De brukar dela på en halv kaka. Koka den mjuk i saltvatten, äta brödet med stekt fläsk och vitsås.

– Det är så gott så det är inte likt nåt! Det är så man bara kan dåna!

Och så Thores sill, som han steker med lökringar och äppelskivor. Världsgott, säger Elsie. Och pölsan. Den gör de själva, blötlägger ett kilo hela korngryn och ett kilo krossgryn. Kokar fläsklägg och gärna älgkött, om de har, i en mustig buljong. Maler köttet till färs och blandar med grynen, steker i en klick smör, äter med kokt potatis och heminlagda rödbetor.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!

Skriva Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Skrivtävlingar
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

Skriva Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Skrivtävlingar
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 19 september 2018 och uppdaterad 28 september 2018. och är skriven av .

Rekommenderas för dig