Den här intervjun skulle egentligen inte handla om mat. Inte alls. Ändå har Elsie Johansson nu en lång stund redogjort för det paltbröd som hon och Thore, hennes livskamrat sedan tio år tillbaka, brukar äta. Tjocka mörka brödkakor, som bakas på rågmjöl. Under hennes uppväxt rörde man ner svinblod i smeten, brödet torkades och hängdes upp på en stång i stugköken. I dag köper Elsie och Thore sitt paltbröd färdigbakat. De brukar dela på en halv kaka. Koka den mjuk i saltvatten, äta brödet med stekt fläsk och vitsås.
– Det är så gott så det är inte likt nåt! Det är så man bara kan dåna!
Och så Thores sill, som han steker med lökringar och äppelskivor. Världsgott, säger Elsie. Och pölsan. Den gör de själva, blötlägger ett kilo hela korngryn och ett kilo krossgryn. Kokar fläsklägg och gärna älgkött, om de har, i en mustig buljong. Maler köttet till färs och blandar med grynen, steker i en klick smör, äter med kokt potatis och heminlagda rödbetor.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.