Den riktiga Elsie Johansson

Hon fick vänta ett halvt liv, men när debuten väl kom var den fullständigt förlösande. Flera decenniers kamp hade lärt Elsie Johansson att vara ensam med sina tankar och skrivandet blev den bästa terapi hon kunde få. Åttiofem år gammal var hon slutligen mogen att ta itu med sin svåraste skrivprocess någonsin: berättelsen om sig själv.

Den här intervjun skulle egentligen inte handla om mat. Inte alls. Ändå har Elsie Johansson nu en lång stund redogjort för det paltbröd som hon och Thore, hennes livskamrat sedan tio år tillbaka, brukar äta. Tjocka mörka brödkakor, som bakas på rågmjöl. Under hennes uppväxt rörde man ner svinblod i smeten, brödet torkades och hängdes upp på en stång i stugköken. I dag köper Elsie och Thore sitt paltbröd färdigbakat. De brukar dela på en halv kaka. Koka den mjuk i saltvatten, äta brödet med stekt fläsk och vitsås.

– Det är så gott så det är inte likt nåt! Det är så man bara kan dåna!

Och så Thores sill, som han steker med lökringar och äppelskivor. Världsgott, säger Elsie. Och pölsan. Den gör de själva, blötlägger ett kilo hela korngryn och ett kilo krossgryn. Kokar fläsklägg och gärna älgkött, om de har, i en mustig buljong. Maler köttet till färs och blandar med grynen, steker i en klick smör, äter med kokt potatis och heminlagda rödbetor.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2016 (20 augusti 2016) och är skriven av .