Sören Bondeson är författare och skrivlärare. Han har coachat författare som Jens Lapdius och Åsa Larsson och skrivit skrivhandboken Konsten att döda. Han har själv blivit nominerad till Augustpriset för sin lyriksamling En m3 jord.

Så här skriver du utifrån ditt liv

Att förvandla livet till fiktion är klurigt. Du måste sovra hårt för att hitta det allmängiltiga och använda språk och dramaturgi för att lyfta berättelsen – från privat dagbok till storslagen roman. Skrivläraren och författaren Sören Bondeson ger dig de viktigaste verktygen.

Människor vill skriva om sitt eget liv. Efter att ha gett skrivarkurser i över tjugo år kan jag säga att det är det vanligaste sättet att börja, säger Sören Bondeson.

– Kanske är det någonting psykologiskt som helt enkelt måste ut.

Drivkraften att beskriva självupplevda händelser tycks alltså vara något som många har gemensamt. Men det är ändå bara en första utgångspunkt. Resultatet kan sedan landa i alltifrån ren självbiografi till traditionell roman, eller någonstans mittemellan.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .