»Ålarna själva har inte brytt sig så mycket om min bok«

För drygt ett år sedan skrev vi om Patrik Svensson och laget bakom hans debutbok Ålevangeliet. Då sa han: »Vill jag fortsätta att få bekräftelse, får jag fan se till att ­skriva en ny bok.« Vi undrar: Hur går det med ­det?

Skriver du någonting just nu?

– Jag har en idé och en plan för vad jag ska göra. Men det är svårare den här ­gången, tiden vi lever i är så ­distraherande … pandemin och världs­läget tar sig in i mitt psyke. När jag skrev Ålevangeliet tog jag fem månaders tjänstledigt utan lön, då fick jag ju banne­mig se till att inte slösa bort tiden. Nu har jag inte hittat samma disciplin och fokus, men det kommer nog.

Hur påverkade pandemin ditt boksläpp?

– Jag klarade mig bättre än många andra, jag hann ju lansera min bok i Sverige. Efter att jag fick Augustpriset tog allt ännu mer fart, så i början av 2020 åkte jag runt mycket. Under våren hade jag massor ­inbokat: biblioteksbesök, bokfestivaler, mässor, föreläsningar och en rad utlandsresor. Men min sista föreläsning blev på biblioteket i ­Svedala, i mitten av mars. Efter det avbokades allt.

Och utlandslanseringen?

– Ålevangeliet släpptes i USA i maj. Det var inte lätt att lansera en bok av en okänd svensk författare, kanske framförallt för att USA haft rätt mycket med sitt under 2020. Black Lives Matter och pandemin och Trump – det är väl en perfect storm som sugit syret ur allt annat. Att då komma och föreslå att de ska läsa en bok om ålar … Men efter ­omständigheterna tycker jag ändå att det gick väldigt bra. Boken fick stora artiklar och recensioner i bland annat Wall Street Journal och The New Yorker, och hamnade på flera listor över årets bästa böcker i till exempel New York Times och Publishers Weekly. Och så har den blivit nominerad till flera priser.

Och själva ålen, vad har hänt med den?

Annons

– Ålarna själva har inte brytt sig så mycket om min bok. Men det hände en helt sensationell sak i somras! I Ålevangeliet skriver jag om Putte som bodde i ett akvarium i Helsingborg och blev 85 år gammal – den äldsta ålen man känt till. Men nu har man hittat en död ål i en skånsk brunn, och lyckats åldersbestämma den. Den blev minst 87 år gammal. Nytt världsrekord!

Artikeln publicerades i Skriva #1 2021 (08 februari 2021) och är skriven av .