Foto: Catalin Petolea

Skydda ditt manus från datorhaveri

Vad händer med din nästan färdiga roman om hårddisken kraschar? Eller om du glömmer datorn på tåget? Har du ingen fungerande backup på ditt arbete kan år av arbete vara borta för alltid. Här är Skrivas råd för att minska risken för en kreativ katastrof.

Maila iväg ditt manus nu!

Om du inte redan har en säkerhetskopia på ditt bokmanus, lägg ifrån dig tidningen och gå iväg till datorn. Skicka sedan dokumentet med mejl till en förälder, ett syskon, en vän eller dig själv.

Med den enkla manövern har du skapat en kopia av ditt arbete. Och kopian finns dessutom på en annan plats än datorn. Därmed är den skyddad också mot stöld och brand, inte bara mot ett hårddiskhaveri.

En fullgod extern hårddisk med 500 gigabyte lagringsutrymme kostar från cirka 500 kronor. Utrymmet på en extern hårddisk är frikostigt och räcker till mycket mer än dina manus. Så när du ändå tar backup på dina texter – passa på att spara ned kopior på annat som du inte heller vill ska gå förlorat: foton, filmer, musik och så vidare.

Automatisk säkerhet är bäst

Varför kan du inte fortsätta att säkerhetskopiera via mejl, undrar du kanske. Det kan du, under förutsättning att du har disciplin nog att verkligen göra det med jämna mellanrum.

Annons

För alla andra är det bättre att satsa på automatik, så att det verkligen blir gjort.

En kopia hemma räcker inte

Att köpa en extern hårddisk är ett första steg. Den gör det möjligt att ha dubletter av manuset på två olika ställen. Går hårddisken i datorn sönder finns den externa kvar. Men för att vara riktigt trygg räcker inte det.

Helst ska kopian dessutom finnas på en annan plats, rent fysiskt. Brand, inbrott eller en glömd datorväska kan vara det dyrköpta sättet att inse varför.

Så när manuset är kopierat till den externa hårddisken, lägg den på jobbet eller hos grannen.

Dropbox är inte en säkerhetskopia

Ett enkelt sätt att förvara manuskopian på en annan plats är att använda någon av nätets alla molntjänster. Dropbox, Google Drive och Microsoft Skydrive är tre exempel på ”internethårddiskar”.

Google Drive, Dropbox och Microsoft Skydrive är tre exempel på molntjänster som kan användas för att skapa automatiska kopior av dina filer. Men om du råkar radera en fil på din dator så försvinner den även från molntjänsten.

Annons

De har många fördelar. De är enkla att använda, skapar automatiskt kopior av det du har på hårddisken och gör det möjligt att komma åt dina dokument var du än befinner dig. Du behöver inte längre sitta vid din dator när du skriver – kommer du på ett bra replikskifte på bussen från jobbet går det att använda mobiltelefonen och skriva direkt i rätt dokument.

Däremot är internethårddiskarna inte en ersättare för en riktig säkerhetskopia. Anledningen är att en fil som raderas i datorn också tas bort från molnet. En viss lucka, upp till en månad beroende på vilken tjänst du använder, finns att återställa en fil som raderats av misstag. Har du inte upptäckt att något saknas innan är den borta för alltid.

Ett undantag är dock tilläggstjänsten Packrat som Dropbox erbjuder, som gör att raderade filer går att återställa för all framtid.

Radera inte raderade filer

Vissa filer på datorn ”vet” du att du aldrig vill radera. Försvinner de från datorns hårddisk är det av misstag, på grund av ett virus eller av någon annan oförutsedd anledning.

De flesta program för säkerhetskopiering kan hantera försvunna original på två olika sätt: Antingen genom att radera kopian eller att låta den vara kvar.

Backuplösningar

Det finns en rad företag som erbjuder backup-tjänster. Gemensamt är att man betalar en månads- eller årsavgift, installerar ett program, och att säkerhetskopior sedan tas automatiskt. Allt går direkt över nätet och du behöver alltså inte själv komma ihåg att ta säkerhetskopior.
Är det riktigt viktiga filer det handlar om så är dock inte dessa säkerhetskopior tillräckliga. Vad händer med dina filer om företaget går i konkurs? Eller om deras system skulle krascha? Eller om det visar sig att du har gjort en miss i dina backupinställningar?
Se alltid till att regelbundet göra egna kopior på åtminstone de viktigaste filerna och spara dem på usb eller extern hårddisk. Förvara dessa kopior på en annan fysisk plats än i ditt hem.

Obegränsat lagrings-utrymme för 4$/månad.www.crashplan.com 

Obegränsat lagrings-utrymme för 49 kr/månad. www.keepit.com

25 gb lagringsutrymme för 410 kr/år. www.f-secure.com

25 gb lagringsutrymme för 39 kr/månad. www.storegate.com

Obegränsat lagrings-utrymme för 490 kr/år. www.diino.com

25 gb lagringsutrymme för 399 kr/år. www.norton.com

Den senare möjligheten finns anledning att utnyttja. Skapa en mapp på hårddisken och döp den till ”Arkiv” eller något liknande. I den stoppar du alla viktiga filer, till exempel ditt bokmanus som du aldrig kommer att radera medvetet. Sedan ställer du in backupprogrammet att kopiera nya och ändrade filer till den externa hårddisken, men att inte bry sig om ifall originalet har försvunnit.

Använder du Apples eller Microsofts backupprogram som följer med företagens operativsystem finns den här funktionen delvis inbyggd, men bara så länge det finns utrymme kvar på den externa hårddisken. Om det börjar ta slut kommer de båda programmen att prioritera kopior av de filer som fortfarande finns på datorns hårddisk.

Text tar liten plats

Hårddiskar på hundratals gigabyte behövs för att säkerhetskopiera bilder, filmer och musik. Text tar däremot väldigt lite plats. Det kan du utnyttja på två sätt för att skaffa både hängslen och livrem.

För det första: Köp ett extra usb-minne, eller kanske två. Kostar någon hundralapp. Manuskopior på flera ställen minskar risken ytterligare för att bli av med det.

För det andra: Spara flera versioner av ditt manus. Också detta är en funktion som finns i många backupprogram och som du därmed kan få hjälp med. På den externa hårddisken sparas inte bara en utan flera kopior av ditt manus. Det är bra av två anledningar: Dels som ett skydd ifall du av misstag skulle råka radera stora delar av texten och sedan spara. Dels bra om du gör en ändring som du ångrar. I båda fallen finns möjlighet att hämta en äldre version från den externa hårddisken.

Äldre versioner av filer är för övrigt något som bland annat Dropbox erbjuder. Så även om tjänsten inte är en ersättare för en säkerhetskopia kan den absolut vara ett bra komplement.

Program till Mac

Skriver du på en Mac är Apples program Time Machine ett utmärkt alternativ för att skapa säkerhetskopior till en extern hårddisk. Eftersom programmet finns förinstallerat i datorn går det snabbt att komma igång. Time Machine sparar flera versioner av dina filer och gör det även möjligt att hitta kopior av raderade filer.

Mer information om Time Machine finns på www.apple.com/se/support/timemachine

Program till PC

Även Microsoft skickar med ett program för backup i sitt operativsystem. I Windows 7 hittar du inställningarna i Kontrollpanelen. Under System och underhåll finns alternativet Säkerhetskopiering och återställning.

Fungerade det?

När du gjort en säkerhetskopia för första gången, glöm inte att kontrollera att allt verkar ha fungerat som du tänkt. Bläddra igenom filerna som ligger på den externa hårddisken. Finns där verkligen en kopia av ditt manus?

Om du nyligen köpt en dator och använder Windows 8 går du istället till Inställningar och väljer Filhistorik. Detta är en funktion som påminner om Apples Time Machine och ser till att flera versioner av dina dokument sparas.

Mer information finns på windows.microsoft.com/sv-se/windows-8/how-use-file-history

Kopia i molnet

Backuptjänster på internet finns det många. För den som vill kombinera säkerhetskopia till en extern hårddisk med en säkerhetskopia till en molntjänst är Crashplan ett alternativ som många tycker är bra. Crashplan finns även i en gratisversion där man kan göra säkerhetskopian till en väns dator.

Kombinera flera alternativ

Använd gärna flera olika tjänster och program. Återigen: Text tar liten plats och kostar därför inte mycket att lagra.

Artikeln publicerades i Skriva #5 2013 (20 augusti 2013) och är skriven av .