Skriva en roman. Del 2: Planering

När du väl har en idé och har kommit igång, är det dags att skissa på en plan. Här har vi på Skriva samlat några av våra mest uppskattade guider, tips och inspiration när det gäller att planera ditt romanprojekt.

(Andra delar: 1. Kom i gång med din roman, 3. Fördjupa dina karaktärer)

 

  • Skissa på ett synopsis! En bra synopsis är som en vägkarta. Den ger dig trygghet men hindrar dig inte från att hitta helt nya vägar i din berättelse. I sju steg visar vi hur du kan organisera dina lösa idéer och få en bättre grund för ditt romanbygge.

Hitta rätt väg i din historia

  • En grundläggande förståelse för dramaturgi har du stor nytta av när du planerar din roman, oavsett genre. Erik Grunström förklarar här vad som är de vanliga beståndsdelarna i världskända böcker som Sagan om ringen, Da Vinci-koden och Millenium-trilogin. Och här visar författaren Mats Söderlund på ett väldigt konkret sätt hur du kan hur du kan ta hjälp av dramaturgiska verktyg för att skapa en bra plott.

Bygg en egen berättelse

Annons

  • Jag, han eller hon? Vilket berättarperspektiv ska du egentligen välja? Ja, det beror på vilken slags bok du vill skriva. I denna guide får du tips och råd om vad de olika perspektiven innebär.

Hitta perspektivet

  • Lär av proffsen! Här berättar Emma Ångström hur hon arbetar med sitt synopsis.

Emma Ångström om sitt synopsisarbete

Och här berättar Kristina Sandberg hur böckerna om Maj kom till.

Skammen satte igång någonting

Annons

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2017 (20 december 2016) och är skriven av .