Skriva en roman. Del 1: Kom igång!

Att skriva en roman är en dröm för många – men var ska man börja någonstans? Här har vi på Skriva samlat några av våra mest uppskattade guider, tips och inspiration när det gäller att komma igång med ett romanprojekt.

(Andra delar, 2: Planera din roman, 3.Fördjupa dina karaktärer)

  • 7 steg för att lyckas med din roman. Sören Bondesons guide ger dig en överblick över de steg du behöver ha koll på när du vill skriva en roman –  exempelvis planering, karaktärer, dialog och perspektiv.

Sju steg för att lyckas med din roman

  • Hitta din idé. När du har koll på grunderna, gäller det att vaska fram din bästa idé. Tänk inte för mycket på vad andra tycker är en bra idé – det viktigaste är att den ska vara så intressant för dig själv att den håller genom hela projektet. Ta hjälp av Ann Ljungbergs kreativa brainstorming-metod för att hitta vad just du vill skriva om!

Hitta din bokidé!

  • Välj en strategi. Innan du börjar är det bra att tänka till kring vilket sätt att skriva som passar dig och din historia. Kanske det planerade Skelettet, obearbetade Skissen eller intuitiva Guldgruvan passar dig? Erik Grundström har listat sex olika strategier.

Sex strategier för ditt skrivande

Annons

  • Inspireras av proffsen. Susanna Alakoski försökte länge begrava sina författardrömmar. Till slut gick det inte – sin första roman skrev medan hon åkte buss fram och tillbaka till jobbet. Inspireras av hennes väg till författarskapet!

Susanna Alakoski: Går på känslan

Nästa del: 2 Planera din roman

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2012 (20 juni 2012) och är skriven av .