Skriva en roman. Del 3: Fördjupa dina karaktärer

När du väl har en idé och plan är det läge att utveckla dina karaktärer. Här har vi på Skriva samlat några av våra mest uppskattade guider, tips och inspiration på området.

(Här hittar du föregående delar:1: Kom i gång med din roman, 2: Planera din roman )

  • Lär känna dina karaktärer! För att kunna skriva trovärdigt om dina romankaraktärer behöver du för det första lära känna dem på djupet. Vilka är deras drivkrafter, svagheter, uttryckssätt och inre konflikter? Denna guide hjälper dig att i 13 steg utveckla olika sidor av huvudpersonerna i din roman.

13 ingredienser för att skapa levande romangestalter

  • För att en roman ska bli intressant behöver huvudkaraktärerna genomgå någon form av utveckling. Om du ännu inte vet vad den består i, är den här guiden av David Corbett hjälpsam.

Förvandla dina hjältar

 

Annons

  • Lär av proffsen! Karaktärer kan givetvis uppstå på en mängd olika sätt, och varje författare har sin egen historia som går att inspireras av. Här berättar bland annat Jan Guillou hur han gick till väga när han skapade Arn, och författaren Fredrik Backman förklarar hur han utvecklade huvudpersonen Ove.

Så skapade vi våra karaktärer

  • Tips och råd från förläggarna. Vilken sorts karaktärer fastnar förläggarna för egentligen? Behöver de sticka ut väldigt från mängden för att bli intressanta? Ta del av råden från Skrivas förlagspanel.

Hur avgörande är karaktärerna?

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 18 april 2019 och är skriven av .