Läs, härma, skriv!

Har du också läst en eller några böcker som fått dig att tänka: »Den här boken skulle jag vilja ha skrivit«? Ofta stannar tanken där. Men du kan faktiskt ­analysera dina favoritböcker, upptäcka maskineriet bakom magin – och ta med dig de bästa verktygen till ditt eget skrivande. Skriva ger dig en steg för steg-metod.

Flitiga läsare skaffar sig en intuitiv känsla för vilka ingredienser en bra berättelse behöver. Men för att kunna tillsätta de rätta ingredienserna i ditt eget skrivande, vid rätt tidpunkt och i rätt mängd, behöver du också läsa böcker med analytiska glasögon.

Med den här metoden utgår du från en bok som verkligen fångat dig. Genom att tydliggöra vad författaren gjort kan du stjäla, eller härma, stort och smått vad gäller dramaturgi och hantverk – en roman är ett så komplext bygge att det ska väldigt mycket till innan »inspiration« blir »plagiat«.

Framför allt blir du en mer medveten skribent av att titta under huven på en favoritbok. En sådan läsning klargör vilka val du står inför som författare, och vilka beslut som passar just din berättelse.

Artikeln publicerades i Skriva #2 2023 (03 april 2023) och är skriven av .