Johanna Wiman: »Var förändringen som du vill se i bokbranschen!«

Varje månad har vårt lilla förlag Offside Press personalmöte i matrummet, som alltså också utgör mötesrum (det tidigare mötesrummet har vår VD gjort om till biljardrum). Bryggkaffe med mjölk. Ingen bulle. En timmes genomgång av vad vi och våra två systertidningar har för sig, och hur det går för oss.

På det senaste mötet fick vi chefredaktörer i uppdrag att berätta om våra kommande nummer och jag sa därför några ord om barn- och ungdomslitteraturen i Sverige i dag. Berättade om Johanna Lindbäcks uppmärksammade text om konsekvenserna av att ungdomar inte läser böcker (hon ställer den svindlande frågan om hur samhället kommer att påverkas av en hel generation som inte klarar att läsa) och om hur bokbranschen kämpar för att bra berättelser ska nå fram till barnen även i framtiden.

Och så berättade jag om vårt kommande nummer med särskilt fokus på hur man skriver för barn och unga.

Skrivas AD Gustaf rättade till kepsen och sa, mycket vänligt, för han är alltid mycket vänlig:

– Så det går alltså allt sämre för ungdomsböckerna, och nu ska ni uppmuntra folk att skriva fler sådana böcker?

Precis så.

 

Men det är inte – som Henrik Bromander lät sin huvudkaraktär i romanen Bara en kram tänka – så att vi på Skriva »profiterar på hopplösa drömmare«. Jag tänker snarare på det som Erik Titusson lyfter i kommande nummers förlagspanel: Bokhandeln satsar inte på böcker för tonåringar eftersom de upplever ett minskat intresse – det är svårt att överhuvudtaget få in tonåringar i en bokhandel. Därmed säljer böckerna ännu sämre, vilket gör att förlagen intresserar sig ännu mindre … och så vidare. Erik Titusson säger: »Utrymmet för ungdomslitteraturen krymper successivt. Vi i branschen har en gemensam skyldighet att bryta den spiralen.«

 

Därför ett förslag. Många av oss har just fått lön eller pension. Det är snart helg. Så om du har möjlighet, gå och köp en riktigt bra ungdomsbok åt någon ung person som du tycker om. Ge bort boken och säg: »Jag tänkte på dig när jag såg den här.« Eller: »Den handlar om någonting som jag tror kan vara intressant för dig.«

Be personalen i bokhandeln om hjälp att välja. Då får du dels goda råd och dels skickar du en signal om att vi bokhandelsbesökare visst är intresserade av ungdomsböcker.

 

Om du hellre klickar hem böckerna kommer här några tips:

  • Sally Jones-trilogin. Fantastisk berättelse om gorillahonan Sally Jones makalösa äventyr till sjöss. Lika rolig för sju- som sjuttonåringar (och sjuttioåringar).
  • Bengt Ohlssons Hoppas din farsa dör. Min son läste just ut den och gav den fem av fem.
  • Fula tjejer. Oerhört hyllad inledning på trilogi skriven av Sara Ohlsson, Lisa Bjärbo och ovan nämnda Johanna Lindbäck. Angelägen och skarp skildring av ungdomars vardag.
  • Journalisten och författaren Martin Schibbye tipsade mig om Nattkorpen vid en lunch för ett par år sedan. Han hade läst den för sina barn och var förtrollad.
  • Yani. Har hört så mycket gott om Nora Khalils kollektivroman om ungdomar i Botkyrka.
  • Ann-Helén Laestadius har inte bara skrivit hyllade Straff och Stöld, utan också ett antal ungdomsromaner, varav Tio över ett Augustprisats.

Som Mahatma Gandhi kanske inte sa men säkert menade: Var förändringen som du vill se i bokbranschen!

 

Veckans …

… hästjobb

Läsningen av de många hundra bidrag som redan inkommit till vår romanstartstävling. I dagsläget har vi sållat fram omkring 40 bidrag som vi ska läsa ett varv till. Jag vet inte om jag ens borde uppmuntra er som ännu inte skickat in att göra det – men ni har till och med torsdag på er om det kliar i fingrarna.

… läsning

Till växten av Maja Alskog Bredberg, PR-proffs som ställde om och blev trädgårdsmästare. Nu har hon skrivit en bok om hur vår mat odlas, och systemet runt omkring. Lika fascinerande som skrämmande läsning.

Jag kommer aldrig mer att köpa en plastask spanska tomater igen.

… text

Oerhört intressant att läsa Eric Roséns text om det samtal som följde på visningen av Jan Schermans Make democracy great again, mellan Scherman och före detta statsministern Ingvar Carlsson. Den sistnämnde, nu 90 år gammal och känd som balanserad och återhållsam i sina politiska kommentarer, kritiserade nu bland annat de nya svenska lagar som begränsar journalisters handlingsutrymme. Dessutom efterlyste han mer aktivism.

Och i går skrev Scherman om den nedmontering och statliga styrning av SVT, SR och UR som kan bli resultatet av en pågående utredning.

… tävlingsinspiration

En annan tävling som pågår är den som går ut på att skriva starten på en mellanåldersbok. I veckan intervjuade jag förläggaren Ada Wester, expert på slukaråldern och medlem i tävlingsjuryn, om vad man ska tänka på när man skriver för 9–12-åringar. Wester var konkret och inspirerande.

… skrivande

Har nu färdigställt den i tidigare nyhetsbrev utlovade texten om pekböcker – ett begrepp jag dock använt felaktigt, visade det sig. Guiden handlar om småbarnsböcker och ingenting annat.

Och publiceras i nästa Skriva.

… tillstånd

Frusen. Det känns som om det inte varit varmt i Sverige sedan sommaren 2018. Men jag kanske bara minns lite dåligt.

Trevlig helg!
Johanna Wiman

Publicerad 26 april 2024 och uppdaterad 9 maj 2024.
Johanna Wiman, Tidningen Skriva
Annons