Tobias Regnell: »Var är de litterära skildringarna av Fälldins följare?«

Intresserad av att skriva om gångna tider? Pigg på att delta i vår skrivtävling om att skriva starten på en historisk roman?

Nu har vi på ett enda ställe samlat våra bästa texter om att fånga en tid – och om hur man gör den research som krävs. Två av texterna är helt nya:

 

Själv har jag på sistone funderat på vad som blir kvar av en tid. Vad som traderas vidare genom decennierna.

I det färska Skrivareportaget om att fånga en tid berättar Torbjörn Flygt hur han i sin nya bok tecknar en bild av augustidagen 1973 då statsminister Olof Palme och Socialdemokraterna drog 35 000 åskådare till Malmö Stadion. Just 70-talet beskrivs gärna som åren då vänstern dominerade Sverige totalt, politiskt och kulturellt. Men några veckor efter det där mötet i Malmö röstade svenska folket – och gav vänsterblocket och de borgerliga exakt lika många mandat, vilket ledde till »lotteririksdagen«. Därefter följde för första gången på evigheter två borgerliga valsegrar 1976 och 1979 (även om dåtidens borgerliga regeringar stod en rejäl bit till vänster om dagens regeringen Kristersson).

Var är de litterära skildringarna av Fälldins följare? Vilka var alla de som läste Widding, Ehrenmark och Balderson snarare än Lundell, Tikkanen och Rapport från en skurhink?

 

Eller ta nästa decennium, 1980-talet, då jag formades. Eftermälet handlar om yuppies, mordet på Olof Palme och en gryende främlingsfientlighet. Och visst såg jag BSS-klottret längs de skånska järnvägsrälsarna som bar fröet till dagens Sverigedemokraterna. Men den ytterhöger som jag hörde talas om, och de frågor som det talades om, fokuserade på andra saker. I Skåne, där jag växte upp, kämpade Dörrödsbonden för att få sälja opastöriserad mjölk (en kamp som fortsatt i decennier), och Skånepartiet för att få sända reklamradio och avveckla Systembolaget. Det var Myndighets-, Monopol- och Regelsverige som »verklighetens folk« irriterade sig på, inte invandrare.

 

Torbjörn Flygt säger: »Tidens gång hjälper dig som författare att vaska fram de viktiga händelserna, och överenskommelsen med läsarna blir enklare eftersom vi i takt med tiden i stor utsträckning har enats om hur det var.«

Han har rätt. Men sök gärna berättelserna och karaktärerna som visar hur det också var. 1970-talets företagsledare och proggfestivalerna 1988, så att säga. Det kan bli en mer spännande resa för dig som författare, och en mer oväntad ilning av igenkänning hos läsaren.

 

Veckans …

… testa din text

I skrivande stund finns det några få platser kvar till den kloka redaktören Inger Lundins speeddejting i Skrivamontern på Bokmässan. Anmäl dig här och ta med frågor plus några sidor synopsis eller manus.

På SkrivaScenen är vi igång från morgon till kväll mässans alla dagar. I år på ny plats, A03:62, på entréplan.

… ord-tics

Hängdes ut som märka ord-mobbare i Johannas förra fredagsbrev (jag älskar egentligen »dikt an«).

Mina egna mest överanvända ord: »ju«, »väldigt« och »faktiskt« (muntligt och skriftligt); »således« och »emellertid« (skriftligt, när jag försöker variera »därför« och »men«).

En gammal visdom: ju ovanligare ordet är, desto mindre krävs för att läsaren ska rygga Jag kan nog smyga in fem »ju« i ett Fredagsbrev utan att det stör, men det lär räcka med två av mina »således« eller Johannas »dikt an« för att ni ska börja irritera er.

… trygghetsskapande ord

Jag har haft samma Tobbe på Trydells tryckeri som kontaktperson sedan 2003 (Trydells trycker Skriva sedan 2016 men trycker också andra magasin jag jobbade med tidigare).

Men nu ska Tobbe sluta.

Jag kommer att sakna honom, hans noggrannhet och inte minst hans trygghetsskapande fasta formuleringar. Han ringde mig hundratals gånger genom åren för att »säkerställa produktionen«, och när jag själv har ringt honom och hispat om någon detalj som hotat tidsplan eller tryckkvalitet, har han lugnt konstaterat att »såtillvida« är det ingen fara (jag tror att han menade att mina farhågor var ogrundade, men att det ju alltid kan dyka upp andra oförutsedda problem).

… reportagetips

Fin text i nya Vi läser, om skrivande och psykisk ohälsa. Chefredaktör Jonas Eklöf tar avstamp i en folkhögskolestudent som tog livet av sig en tid efter att hon gått skrivarutbildningen på Biskops Arnö. Eklöf tampades själv med psykisk ohälsa när han gick samma författarutbildning sju år tidigare och skrev i sin dagbok: »Jag kan snart inte uthärda längre. Jag måste bort härifrån.«

En lärare säger i reportaget: »Det här med psykisk ohälsa är vardag på en folkhögskola. Man jobbar ju nära sinnena och smärtpunkterna.«

Det går naturligtvis inte att lägga hela ansvaret på en utbildning för hur eleverna mår (och många folkhögskolor har steppat upp vad gäller kuratorer och information om vart eleverna kan vända sig), men möjligen samverkar två tendenser på ett olyckligt vis. Dels har eleverna blivit yngre över tid, dels har många konstnärliga utbildningar blivit mer inriktade på »smärtpunkterna« och det egna uttrycket snarare än på hantverket.

En folkhögskolelärare (på en konstutbildning förvisso) sa till mig att elever som nyligen gått ut gymnasiet sällan har så mycket stoff, vare sig eget eller inhämtat. Och om de ändå har tydliga »smärtpunkter« så måste de först lära sig att hantera verktygen som ska göra konst eller litteratur av smärtan.

Annars blir det bara oförlöst frustration.

… skribenttips

I Ola Larsmos kulturartiklar hittar jag, utöver djup och grundad ämneskunskap, nästan alltid små sidospår eller en enskild formulering som fångar mitt intresse. Här, i en artikel om generaliseringar som rasismens kärna, kommer det plötsligt: »Att leva med tvekan kostar på.«

Jag fastnade nog för meningen för att jag tänker att Larsmo också formulerar en av romankonstens stora möjligheter: att visa något, kanske propagera för något, men utan tvärsäkerhet och entydighet. En bra roman innehåller alltid ett mått av »men det kunde ju också ha blivit så här.«

… måndagslängtan

När du vaknar efter helgen så väntar nya numret av Skriva på dig, som tidningsformgiven helhet i appen eller uppackad i småbitar på Tidningenskriva.se. I pappersform landar den någon gång mellan måndag och torsdag, utefter Postnords och Brings outgrundliga utgivningsschema.

Trevlig helg!
Tobias Regnell

Publicerad 20 september 2024.
Tobias Regnell, Tidningen Skriva
Annons