Event

SkrivaScenen på Bokmässan den 28 september – 1 oktober 2023

Bokmässans bästa ­mötesplats för dig som vill ­utveckla ditt skrivande och ­inspireras av ­Sveriges ­främsta ­författare.

Kom och träffa Skrivas redaktion, lyssna på ­engagerande samtal och knyt nya skrivkontakter.

  • Över 60 programpunkter
  • Speedcoachning med redaktör Inger Lundin
  • Skrivhandböcker och tidningar till halva priset för prenumeranter

SkrivaScenen ingår i entrébiljetten och du hittar oss på ­andra våningen, monterplats F01:56.

Varmt välkommen!

Program

Gå direkt till programpunkterna för torsdag, fredag, lördag eller söndag.

Torsdag

09.30: Fiktion i verklighetens tjänst

Teresa Allzén debuterar med I det dolda – en annorlunda roman som rymmer både prosa och dikt om relationer, hemligheter och en psykoterapeutisk process. Hon är själv psykolog och psykoterapeut till yrket och delar med sig av sin skrivprocess. Hur hittar man rätt form för att skildra en mångårig, sekretessbelagd erfarenhet så berörande och nära inpå huden som möjligt? Hur påverkar det språket och valen av litterära uttryck? Har dikten en plats i prosans värld?

Medverkande: Teresa Allzén

10.00: Att skriva i blindo

Hur påverkas blinda författare av att nästan all litteratur skrivits av seende? Är färger och synintryck enbart för författare som ser? Hur jobbar man i blindo med en stor textmassa? De frågorna diskuteras i ett samtal mellan poeten Mickaela Persson (Katapultprisvinnare 2023) och författarna Sofia Thoresdotter och Sara Shamloo Ekblad.

Samtalet sänds digitalt, tolkas till teckenspråk och skrivtolkas live.

Medverkande: Mickaela Persson, Sofia Thoresdotter, Sara Shamloo Ekblad och Finn Hellman (moderator)
Arrangör: Myndigheten för tillgängliga medier

10.30: Att växla spår

I sin senaste bok Blåeld – en dokumentär berättelse om mordbränderna på norra Öland växlar Elisabeth Öhman spår i sitt författarskap. Från att ha skrivit äventyrsthrillers ger hon sig nu in i true crime-genren med ett litterärt kriminalreportage. Hur har hon gått till väga i skriv- och researchprocessen? Finns det några fallgropar när man går från fiktion till sanning?

Medverkande: Elisabeth Öhman och Stefan Skog (moderator)
Arrangör: Bookstrap Publishing

11.00: Nya grepp – om Författarskolan vid Lunds universitet

Anna Clara Törnqvist, programkoordinator och lärare på Författarskolan vid Lunds universitet, om hur det är att gå en skrivutbildning, och hur Författarskolan jobbar med nya pedagogiska grepp för att främja skrivandet.

Vid sidan om utbildningen har två verksamheter riktade till studenter och andra skrivintresserade startats upp: podden Köttet och Författarskolans scen.

Medverkande: Anna Clara Törnqvist, Johan Classon och Vilska Lindgren
Arrangör: Lunds universitet Författarskola

11.30: Att analysera egna och andras texter

Möt en av Sveriges mest erfarna lärare i textutveckling. Ida Linde har i många år arbetat på Biskops Arnö Författarskola och nu bidrar hon till samtidslitteraturens spridning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Tillför det något till det egna skrivandet att arbeta med andras texter? Och kan andras berättelser ställa sig i vägen för de egna?

Ida Linde är aktuell med romanen När man sparkar på en hund.

Medverkande: Ida Linde och Håkan Bravinger (moderator)
Arrangör: Norstedts

12.00: Från skönlitteratur till facklitteratur

Robert Karjel är fd. helikopterpilot och överstelöjtnant inom Försvarsmakten och har tidigare skrivit spänningsromaner. Nu är han aktuell med sin första reportagebok: Ut ur Kabul: Den svenska evakueringen från Afghanistan. Här samtalar han om olika slags berättande och vikten av research, och om vilka skillnader och likheter det finns mellan att skriva skönlitteratur och facklitteratur.

Medverkande: Robert Karjel
Arrangör: Bazar Förlag

12.30: Från kommersiell text till fiktionens frihet

Gabriel Francke Rodau har arbetat med det skrivna ordet i hela sitt vuxna liv, bland annat som konsult i näringslivet och som kommunikationschef på en av Sveriges största banker. Nu är han aktuell med sin andra roman – Lydias liv, en bok om familjehemligheter och judisk identitet. Här berättar Gabriel Francke Rodau om resan från kommunikation i näringslivet till litterär fiktion och vad som skiljer samt förenar skrivandet i de två världarna.

Medverkande: Gabriel Francke Rodau, Alexandra Lidén
Arrangör: The Book Affair

13.00: Skriv för att påverka

Simon Häggström arbetar parallellt som författare och polis mot prostitution och människohandel. Nu är han aktuell med fjärde delen i Människohandelsgruppen, Den hundrade kvinnan, som kretsar kring nigeriansk människohandel.

Simon Häggström är ett välkänt namn i prostitutionsdebatten och på SkrivaScenen berättar han varför skönlitteratur ibland når fram och påverkar mer än fakta.

Medverkande: Simon Häggström
Arrangör: HarperCollins

13.30: Hur sticker man ut?

Deckare, thriller, crime – olika former av spänning är Sveriges populäraste genre, men också den genre där det kommer ut flest antal böcker. Hur sticker man ut? Och hur gör man för att skapa karaktärer och universum som engagerar? Lina Areklew är spänningsförfattare och nominerades till Crimetime Awards Årets deckardebut 2020. Hon arbetar även som skrivcoach i egna företaget Manusdoktorn.

Medverkande: Lina Areklew
Arrangör: Bazar Förlag

14.00 Jan Guillou om nya bokserien Firma Hamilton & Ponti

Efter 50 års skrivande och deadlines för grävande journalistik, tidningskrönikor och researchtunga romanserier insåg Jan Guillou att han »inte längre hade några obligatorier«. I sina senaste böcker, inklusive nya hyllade Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters, har han därför »improviserat, som på en flygel«.

Hör Jan Guillou berätta om hur roligt det har varit att äntligen få bejaka infall och pröva nya grepp.

Medverkande: Jan Guillou
Arrangör: Piratförlaget

14.30: Dokumentärt och autofiktivt i samma bok

Jannete Hentatis debutbok Älven i mig är en personlig reseberättelse längs Lule älv; ett försök att hitta hem. På vägen ger sig älvens historia och samtida spänningar tillkänna. Jannete Hentati berättar hur och varför hon har blandat roman- och reportageformen i samma bok, och vad det gjorde för slutresultatet.

Medverkande: Jannete Hentati och Helene Atterling (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

15.00: Att samarbeta i text och bild

Hur samarbetar man som författare och illustratör? Vem gör vad, och i vilken ordning? Och hur vet man vad som passar bäst att berättas i text respektive bild? Moni Nilsson (känd för bland annat böckerna om Tsatsiki) och Anna Fiske (aktuell med Vara vuxen, en faktabok om »mysteriet vuxna«) ger tips och berättar om sitt första samarbete: Morran, Frasse och Monsterexpeditionen.

Medverkande: Moni Nilsson, Anna Fiske och Johanna Ringertz (moderator)
Arrangör: Natur & Kultur

15.30: Så skriver du fackbok (utan att ge upp längs vägen)

Drömmer du om att skriva en fackbok? Lyssna på Mattias Åkerberg och Inger Lundin. Tillsammans har de – som författare och redaktör – skapat den omfångsrika och genomarbetade Copyboken. Få kläm på hur du kommer igång, hur du hittar rätt upplägg och varför det är idiotiskt att inte anlita en redaktör.

Medverkande: Inger Lundin och Mattias Åkerberg
Arrangör: Inger Lundin Text och Idé och Please copy me

16.00: Att använda starka minnen i sitt skrivande

En terapiövning där uppgiften är att formulera sina starkaste minnen är grunden till Isabelle Zaar den Dulks thriller Tio minnen. Bokidén föddes när hon själv gjorde samma övning.

Tog hon med sig några av sina egna minnen in i fiktionen? Och kan minnesskrivande ha en läkande effekt? Eller finns det tvärtom saker i det förflutna som man inte ska peta i?

Medverkande: Isabelle Zaar den Dulk
Arrangör: Word Audio Publishing

16.30: Att skriva lättläst

Vad man än skriver måste man bestämma sig för språklig nivå. Hur ska lästempot vara, och hur mycket motstånd uppskattar läsaren?

Ann-Charlotte Ekensten och Kerstin Lundberg Hahn skriver böcker på lättläst svenska för dem som annars inte skulle drömma om att öppna en bok. Här ger de tips om språk och berättarteknik i lättlästa berättelser.

Medverkande: Ann-Charlotte Ekensten och Kerstin Lundberg Hahn
Arrangör: Nypon och Vilja förlag

17.00: Skriva i realtid

Anna Ihréns särskilda nisch som författare är att hon skriver i realtid. I den senaste boken Guldstaden (2023) hittas en nyanländ kille från krigets Ukraina död i ett bostadsområde. I Mästaren (2020) spelar coronaviruset en avgörande roll.

Att skriva om händelser och fenomen i närtid kräver att författaren är både uppdaterad och kan skriva snabbt. Hur jobbar Anna Ihrén för att göra sina böcker så aktuella som möjligt? Finns det en risk att de blir daterade snabbare när detaljer om nutiden är så framträdande – eller ska de snarare ses som ett tidsdokument?

Medverkande: Anna Ihrén
Arrangör: LB Förlag

Fredag

09.30: Att använda sitt yrke i sitt skrivande

Agneta Arnesson Westerdahls Vikingaserien är en släktkrönika där läsaren kommer vikingatidens kvinnor och män inpå livet. Nu kommer den fjärde delen, Miklagård.

Serien har hyllats för sin säkra känsla för tiden och detaljerna och det är tack vare Agnetas yrkesbakgrund – hon är arkeolog, osteolog och fornminnesinventerare. Hur gör man för att förvalta sin yrkesroll och gå från akademiskt skrivande till spännande romaner?

Medverkande: Agneta Arnesson Westerdahl
Arrangör: Historiska Media

10.00: Storsäljarna som är läsinspiratörer

Pascal Engman – grundare av Pascal Engmans stiftelse, som bland annat utser och belönar Årets läsfrämjare varje år – och Johannes Selåker vill inte bara bli lästa utan även öka intresset för litteratur generellt bland unga killar. Här berättar den framgångsrika författarduon hur de arbetar för att gå hem både hos de inbitna spänningsläsarna och hos mer ovana läsare.

Medverkande: Pascal Engman och Johannes Selåker
Arrangör: Bookmark och Bokförlaget Forum

10.30: Vidga perspektiven!

Ett vanligt och omtyckt grepp i böcker (inte minst för mellanstadieåldern) är att låta flera huvudpersoner berätta historien ur olika perspektiv. Här berättar barnboksförfattarna Ingelin Angerborn (aktuell med Hjärta av eld, den avslutande delen i Hjärtserien) och Cina Friedner (ny bok: Bara glida med) vad man kan uppnå med ett sådant grepp. Hur särskiljer man berättarrösterna? Vilka perspektiv är roligast/svårast att skriva? Och vad tycker de unga läsarna/lyssnarna?

Medverkande: Ingelin Angerborn och Cina Friedner i samtal med förläggare
Arrangör: Rabén & Sjögren

11.00: Hur böcker blir till

Svante Weyler har varit förläggare för några av Sveriges mest lästa och älskade författarskap.

Hans nya Böckerna och meningen med världen handlat om hur böcker blir till och om litteraturens förmåga att göra livet lite större. Om detta och förläggarrollen berättar han på SkrivaScenen.

Svante Weyler var under ett drygt decennium chef på Norstedts förlag och grundade sedan Weyler förlag.

Medverkande: Svante Weyler
Arrangör: Volante

11.30: Miljöns betydelse för boken

Allt sedan genombrottet med Populärmusik från Vittula har Mikael Niemi ofta använt Tornedalen som skådeplats för sina romaner, så också i nya boken Sten i siden. Det är nästan som att Tornedalen blir en av huvudpersonerna i hans böcker.

På SkrivaScenen berättar Mikael Niemi om miljöns betydelse i hans skrivande och vad den kan bidra med till handlingen.

Medverkande: Mikael Niemi
Arrangör: Piratförlaget

12.00: Konsten att skildra naturen

Ett samtal om kärleken till skog och natur, och om hur man gör för att skildra något så mäktigt och samtidigt så skört i litteratur för unga.

Linda Jones senaste roman De tar allt ifrån mig är en mörk och intensiv men samtidigt hoppfull skildring om en glesbygd som monteras ner. Maria Hellboms Älgkungen-triologi skildrar skogen som barnets förtrollade fristad och kraftkälla.

Medverkande: Linda Jones och Maria Hellbom
Arrangör: Bonnier Carlsen

12.30: Researchens betydelse för berättelsen

Journalisten och författaren Ingrid Carlberg har tillbringat många timmar i arkiv både i Sverige och utomlands. I flera prisade böcker om exempelvis Alfred Nobel och Raoul Wallenberg han hon omvandlat myriader av faktabitar till levande berättelser. Här berättar hon hur hon har gått tillväga inför arbetet med sin nya bok Marionetterna.

Ingrid Carlberg har sällskap av historikern Henrik Berggren som inte heller räds ämnen som kräver omfattande efterforskningar. Med Landet utanför, Sverige och kriget 1943–1945 avslutar han den mycket uppskattade serien om Sverige under andra världskriget.

Medverkande: Henrik Berggren, Ingrid Carlberg och Cecilia Kerstell (moderator)
Arrangör: Norstedts

13.00: Tidens betydelse för berättandet

På 1990-talet skrev Solvej Balle ett av den danska litteraturens mest lovprisade verk (Enligt lagens bokstav). 30 år senare utkom den första delen i en planerad septologi, Om uträkning av omfång. Fyra delar har kommit på danska i rask takt och redan efter tre av dem belönades hon med Nordiska rådets litteraturpris.

Här diskuterar Solvej Balle tidens betydelse för berättandet – och vad som händer när tiden plötsligt står still.

Medverkande: Solvej Balle och Maria Såthe (moderator)
Arrangör: Wahlström & Widstrand

13.30: Vad betyder fackkunskap när man skriver skönlitteratur?

Christoffer Carlsson har doktorerat i kriminologi och har placerat sina senaste tre böcker i den egna uppväxtmiljön i Hallands inland, senast i aktuella Levande och döda. Här berättar han om hur han som författare använder sin djupa kunskap i ämne och miljö.

Christoffer Carlsson fick stor uppmärksamhet för sin romankvartett om Leo Junker och belönades bland annat med Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska kriminalroman 2013.

Medverkande: Christoffer Carlsson och Daniel Sandström (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

14.00: Vem styr? Om berättelser som skapas av både författare och deltagare

Hur skriver man historier där andra skapar slutet? Apropå det nyutgivna rollspelet Drakar och Demoner diskuterar författaren Niklas Natt och Dag samt speldesignern och journalisten Tomas Härenstam det speciella med att skriva berättelser där deltagarna styr skeendet.

Medverkande: Niklas Natt och Dag och Tomas Härenstam
Arrangör: Fria Ligan

14.30: Böcker i dataspelsformat väcker barnens läsintresse

Den isländske författaren Aevar Por Benediktsson kommer nu på svenska med en bokserie som är upplagd som ett dataspel, där läsaren väljer väg i berättelsen. Böckerna är extremt genomtänkta, från val av typsnitt (dyslexi-typsnitt) till språk och berättelsestruktur. Hör honom berätta vad han gör för att möta målgruppen (6–9-åringar) där de är och vad han gör för att stimulera deras intresse för läsning.

Medverkande: Aevar Por Benediktsson
Arrangör: Bokförlaget Opal

15.00: Succé efter succé – om att bibehålla glöden i en bestsellerserie

I våras släpptes Parasiten, den elfte delen i Sofie Sarenbrants omåttligt populära serie om Emma Sköld. Hur håller man liv i en serie utan att den urvattnas? Finns hela skelettet på plats från början eller föds handlingen bok för bok, och hur håller man koll på alla trådar och karaktärer? Vilka för- och nackdelar finns det med att skriva serier?

Här delar Sofie Sarenbrant med sig av sina bästa tips för att lyckas.

Medverkande: Sofie Sarenbrant och Claes Ericson (moderator)
Arrangör: Bookmark

15.30: Att förnya sig som författare

Jan Arnald 25-årsjubilerar som Arne Dahl och nya I cirkelns mitt är den första boken i en ny spänningsserie. På SkrivaScenen förklarar han hur han medvetet förnyar sig som författare och om vikten av att följa ett samhälle i förändring.

Medverkande: Arne Dahl och Daniel Sandström (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

16.00: Att skriva om familjedramer och nära relationer

Amanda Svensson och Dani Shapiro utforskar båda familjen i sina romaner. Varför? Och hur hittar de sin ton och stil?

Amanda Svensson är aktuell med Själens telegraf och Dani Shapiro med romanen Ledstjärnor och podden Family Secrets.

Medverkande: Amanda Svensson, Dani Shapiro och Håkan Bravinger (moderator)
Arrangör: Norstedts

16.30: Att skildra barn i krigets skugga

Ett samtal om att skriva om krig och oroligheter för de yngre läsarna. Hur ärligt får man skriva om hänsynslös brutalitet, och samtidigt göra berättelsen hanterbar för barn?

Camilla Lagerqvist har tidigare skildrat tyska truppers ockupation under andra världskriget i sin serie Svarta Rosorna, och hennes nya serie handlar om de finska krigsbarnen.

Vanna Rosenberg, skådespelare och komiker, är aktuell med sin andra barnbok Stjärntecknarna. Vannas farföräldrar överlevde Förintelsen och hon har under sin uppväxt påverkats av släktens erfarenheter.

Medverkande: Camilla Lagerqvist och Vanna Rosenberg
Arrangör: Bonnier Carlsen

17.00: Att lära sig av de bästa

TV-profilen och journalisten Patrick Ekwall är aktuell med sin första deckare: Kattfisken, som är den första delen i spänningsserien om Frankie Larsson. Under arbetets gång med boken har han tagit hjälp av kända krimförfattare och andra »proffs«. Här berättar han på vilket sätt det har hjälpt honom i hans skrivande, men även om de gånger då råden fört in honom på villovägar.

Medverkande: Patrick Ekwall
Arrangör: Bokfabriken

17.30: Skrivliv under samma tak

Kjell Westö, nu aktuell med Skymning 41, och barnboksförfattaren Lena Frölander-Ulf lever i ett skrivande äktenskap. Runt deras middagsbord samsas historier om pälsdjur, ormar, grymheter och såriga människor. Hur arbetar man sida vid sida och vilka för- och nackdelar finns det med att leva två författare under samma tak?

Medverkande: Kjell Westö, Lena Frölander-Ulf och Yukiko Duke (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

18.00: Sanning och lögn bland levande och döda

Efter Jörn Donners död går änkan Bitte Westerlund igenom makens kvarlåtenskap och hittar brev och fotografier som vittnar om att hon levt i ett skenäktenskap. Hon tar sig an utmaningen att ta reda på allt som Jörn hemlighöll. Författaren Philip Teir följde med på resan och resultatet blev boken J&B. Scener ur ett skenäktenskap.

På SkrivaScenen berättar de hur de arbetade ihop med boken. Vilken hänsyn har Philip Teir tagit under processen? Har Bitte Westerlund vetorätt? Och bör någon föra Jörn Donners talan?

Medverkande: Philip Teir och Bitte Westerlund i samtal med Anna Friman
Arrangör: Schildts & Söderströms

18.30: Skriva grävande reportage

I flera års tid har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige: svartjobben, människosmugglingen, sexuella övergrepp. Nu är hon aktuell med Imperiets barn.

Ellinor Torp har skrivit Rent åt helvete, en närgången skildring av människorna som städar vårt land.

Här berättar de om hur det är att jobba som grävande reporter och och vilka risker de är beredda att ta för att skildra en verklighet som många vill hålla osynlig.

Medverkande: Liza Alexandrova-Zorina och Ellinor Torp
Arrangör: Volante och Mondial

Lördag

09.30: Om researchens betydelse, svårigheter och möjligheter

Christina Wahldén firar 25 år som författare och har skrivit 75 böcker. Nya boken Sedlighetsbyrån handlar om två polissystrar på hemligt uppdrag under andra världskriget på Gotland. Bakom boken ligger ett gediget researcharbete. Här ger Christina Wahldén, med lång erfarenhet som granskande journalist, sina bästa tips om researchens möjligheter och svårigheter.

Medverkande: Christina Wahldén
Arrangör: HarperCollins

10.00: Att skriva humor

Peter Hammarbäck har tidigare varit chefredaktör för Vi Läser och jobbat med kommunikation och PR för bokförlag. Han debuterade under våren med Zoopojken, en humoristisk skildring om en ung man som jobbar på djurpark och kommer på en vansinnig plan för hur djuren ska räddas och föras till friheten i Kenya.

Hur skriver man med humor? Och är det extra roligt att skriva roligt?

Medverkande: Peter Hammarbäck
Arrangör: Bazar Förlag

10.30: »Jag stryker tre fjärdedelar av min text«

Zlatanboken, Millennium-serien, Rekke och Vargas … nu berättar David Lagercrantz om sin skrivprocess tillsammans med förläggaren som har varit med på en stor del av resan: Eva Gedin. Du får höra om fram- och motgångar, om hur det är att påbörja en ny serie, och om vikten av att stryka i sin text.

Medverkande: David Lagercrantz och Eva Gedin (moderator)
Arrangör: Norstedts

11.00: Språket som huvudkaraktär

I Jonas Hassen Khemiris böcker spelar språket en stor och självständig roll, och blir ibland nästan en huvudkaraktär bredvid de fysiska personerna. Här berättar han om nya ord och djupt rotade uttryck, språk som förenar och språk som missförstås.

Jonas Hassen Khemiri är en av våra mest hyllade och lästa författare och flerfaldigt prisbelönt, bland annat med Augustpriset 2015. Nu är han aktuell med Systrarna, en familjeberättelse om främlingskap, flykt och drömmar – och drömmarnas ofrånkomliga krock med verkligheten.

Medverkande: Jonas Hassen Khemiri och Daniel Sandström (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

11.30: Att skriva historisk skönlitteratur

Katarina Wennstam och Christina Erikson har länge skildrat vår samtid i sina kriminalromaner. Med sina nya serier Sekelskiftesmorden respektive Svartåsviten byter de epok och förflyttar sig bakåt i tiden.

Hur är omställningen till att börja skriva historiskt? Vad händer med språk och research? Och hur kommer det sig att de båda valt att skriva ur kvinnornas perspektiv?

Medverkande: Katarina Wennstam och Christina Erikson
Arrangör: Bookmark

12.00: La grande finale – om att sätta punkt för en bokserie?

Nu kommer den tredje och avslutande delen i Läckberg & Fexeus spänningsserie om Mina och Vincent, Mirage. Hur lämnar man sin värld och sina karaktärer efter 2 000 boksidor? Camilla Läckberg och Henrik Fexeus delar med sig av sina erfarenheter och ger sina bästa tips.

Camilla Läckberg är en av Sveriges största deckarförfattare och Henrik Fexeus är prisbelönt mentalist, som innan samarbetet med Camilla Läckberg skrivit nio fackböcker.

Medverkande: Camilla Läckberg och Henrik Fexeus
Arrangör: Bokförlaget Forum

12.30: Att skriva för både vuxna och barn

Kristina Ohlsson och Johanna Mo är framgångsrika spänningsförfattare, främst för vuxna men även för yngre läsare. Hur håller man tempot och spänningen på topp för de unga, utan att gå över gränsen för vad de klarar av? Hur ser skillnaden ut mellan spänning, fantasy och skräck för vuxna och unga?

Kristina Ohlsson är aktuell med en ny serie som utspelas i samma miljö som hennes vuxenserie: Barnen på Hovenäset. Johanna Mo har skrivit första delen i en ny serie om parallella världar, klimatkris och nordisk mytologi: Lodurs skugga.

Medverkande: Kristina Ohlsson och Johanna Mo
Arrangör: Bonnier Carlsen

13.00: Att möta – och bli – författare

Marie Lundström är journalist på Sveriges Radio och leder Lundströms Bokradio i P1. Hon romandebuterade 2020 och nu har hennes andra bok Alla måste söderut kommit ut. Hur är det att arbeta offentligt med litteratur, ständigt intervjua författare – och samtidigt vara författare? Har författarmötena påverkat hennes eget skrivande?

Medverkande: Marie Lundström och Maria Såthe (moderator)
Arrangör: Wahlström & Widstrand

13.30: Illustratörer som skriver egna böcker

De började som serietecknare, konstnärer och illustratörer. Sedan började de sätta egen text till sina bilder. Hur gick det till? Vad är skillnaden mellan att ha kontroll över både text och bild, och att arbeta tillsammans med en annan författare?

Lyssna till ett samtal mellan Johan Egerkrans (aktuell med en jubileumsutgåva av Nordiska väsen), Matilda Ruta (senaste boken: Kurragömma) och Ellen Ekman (aktuell med Idde och maskeradkalaset).

Medverkande: Johan Egerkrans, Matilda Ruta och Ellen Ekman i samtal med förläggare
Arrangör: Rabén & Sjögren och B Wahlströms

14.00: Poesi på olika nivåer

Judith Kiros har fått lysande recensioner för sin andra bok Det röda är det gränslösa, en drabbande, smärtsam men även rolig bok. Här berättar hon hur – och varför – hon gärna rör sig mellan olika texttyper och stilnivåer.

Medverkande: Judith Kiros och Lina Rydén Reynols (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

14.30: Förverkliga din bokidé med egenutgivning!

BoD gör det möjligt för alla att trycka och ge ut sin bok, e-bok och ljudbok. En framgångsrik egenutgivning kräver en väl genomtänkt plan för textproduktion, utformning, publicering och marknadsföring.

BoD berättar om vad du som egenutgivare bör tänka på och om vilka författartjänster som finns inom de områden där man behöver extra stöd och hjälp, såsom omslagsdesign och formgivning.

Dessutom berättar några av BoD:s författare om sina böcker samt delar råd och tips.

Medverkande: Johan Osbeck, Arnella Hobler och Linda Reumann
Arrangör: BoD

15.00: Att gå rakt in i den mörka verkligheten

Hur skildrar man de svåraste sakerna man går igenom i livet?

Efter att Carina Nunstedts make Anders Nunstedt gick bort i cancer blev skrivandet av Vi ses på andra sidan ett sätt att våga möta sorgen.

I Istid skriver Tom Malmquist – som även skrivit om sin sambos bortgång i I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv – om den obearbetade sorgen efter fadern.

Hur är det att skriva en bok som kräver att man återbesöker traumatiska minnen? Vilka hänsyn behöver man ta till andra?

Medverkande: Carina Nunstedt och Tom Malmquist
Arrangör: Bookmark

15.30: Deckargenrens utveckling

Författaren och litteraturforskaren Carina Burman om deckargenrens utveckling, med fokus på kvinnorna: Agatha Christie, Dorothy L. Sayers, Maria Lang och många andra. Ett samtal utifrån Carina Burmans senaste bok Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor.

Medverkande: Carina Burman och Sara Nyström (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

16.00: Fånga det tidstypiska språket

Nu kommer Käraste vänner, den tredje delen i Katarina Widholms bokserie om Betty. Berättelsen om hembiträdet har hyllats för det tidstrogna språket och de färgstarka detaljerna. Här berättar Katarina hur hon fångar 1940-talets tid och ton.

Medverkande: Katarina Widholm
Arrangör: Historiska Media

16.30: När bok blir till film

I höst filmatiseras både Emelie Schepps Märkta för livet och Mats Strandbergs Konferensen. Hur går det till när en bok ska bli film? Och hur involverad är man som författare?

Medverkande: Emelie Schepp, Mats Strandberg och Håkan Bravinger (moderator)
Arrangör: Norstedts

17.00: Att stötta varandra i ett ensamt yrke

Stina Jackson slog igenom med dunder och brak 2018 med Silvervägen, Niklas Natt och Dags Bellman noir-serie har gjort stor succé sedan 2017. De båda har följts åt i sina författarskap och här samtalar de om sitt skrivande och vikten av att få stöd och råd från kollegor som man litar på både yrkesmässigt och privat.

Medverkande: Stina Jackson, Niklas Natt och Dag och Åsa Lindström (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag och Bokförlaget Forum

17.30: Skrivande som terapi

Tilda Boisen kämpar som tonåring mot psykisk ohälsa, och relationen till mamma Frida Boisen är skör. En januarinatt 2021 inträffar en katastrof. Mor och dotter beger sig ut på en livsviktig resa för att bearbeta händelsen. Resultatet blir den autofiktiva romanen Aldrig släppa taget.

Vilken roll spelade skrivandet för deras respektive väg framåt? Och har skrivandet stärkt deras relation?

Medverkande: Frida Boisen och Tilda Boisen
Arrangör: Bookmark

Söndag

09.30: Humor utan klichéer

Mikael Bergstrand gjorde 2011 succé med Dehlis vackraste händer, som sedan följdes upp mer ytterligare två böcker om skånske Göran som kulturkrockar i Indien. Nu är han tillbaka med den fjärde delen i serien: Ljuset från Jodphur.

Mikael Bergstrands berättelser bygger till stor del på egna erfarenheter av Indien. Här berättar han om humor och allvar, och hur han vill använda kulturkrockar som en central del av berättelsen utan att hamna i klichéer och nidbilder.

Medverkande: Mikael Bergstrand
Arrangör: Bokfabriken

10.00: Att skriva om det övernaturliga på ett naturligt sätt

Hur gör man det otroliga trovärdigt? Åsa Avdic är journalist, författare och programledare. Hennes fascination för spökhistorier går hela vägen tillbaka till barndomen. Nu är hon aktuell med sin andra roman, Ett liv till.

Medverkande: Åsa Avdic och Helene Atterling (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

10.30: Att skriva och leva i par

Hur är det att leva ihop och samtidigt arbeta ihop med en text? Vad gör man när man blir oense? Är två samkörda hjärnor bättre än två väldigt olika hjärnor?

Cilla och Rolf Börjlind är aktuella med Nattens öga.

Medverkande: Cilla och Rolf Börjlind och Peter Karlsson (moderator)
Arrangör: Norstedts

11.00: Att skriva om sina närmaste

Annah Björk, som skrivit boken Jag är inte här, det här händer inte om hur det är att drabbas av post-covid, är sambo med författaren Mattias Beijmo, aktuell med Priset på liv. Värdet av en far. Här berättar de om det gemensamma författarlivet, skrivande i en parrelation, och vad som händer när man skildrar varandra, och andra närstående.

Medverkande: Annah Björk, Mattias Beijmo och Johanna Haegerström (moderator)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

11.30: Masterclass med Mats Strandberg

Mats Strandberg fick sitt stora genombrott 2011 med världssuccén Cirkeln (skriven tillsammans med Sara Bergmark Elfgren) som också filmatiserades och nominerades till Augustpriset. Hans skräckromaner Färjan (2015) och Hemmet (2017) har, liksom ungdomsromanen Slutet (2018), hyllats av såväl kritiker som läsare. Thrillern Konferensen håller just nu på att bli film och i höst är han aktuell med Pestblommor, en roman för unga läsare som utspelar sig 1710.

Möt honom i ett samtal med sin förläggare. Om skrivandet, inspirationen, olika genrer och hur man skriver om vuxenvärlden från ett barns perspektiv.

Medverkande: Mats Strandberg, Ylva Blomqvist
Arrangör: Rabén & Sjögren

12.00: Att skriva med ett ärende

I sin nya roman Svalors flykt ställer Majgull Axelsson frågor om medmänsklighet, skuld, ansvar och myndigheters inverkan på våra liv. Under flera decennier har hon tagit upp liknande svåra frågor, i både dokumentär och fiktiv form. Vad driver henne? Och vad krävs för att även läsaren ska känna engagemang i både bok och ärende?

Medverkande: Majgull Axelsson och Håkan Bravinger (moderator)
Arrangör: Norstedts

12.30: 40 böcker på 40 år – om inspiration och ihärdighet

Björn Ranelid är en av våra mest kända författare och flerfaldigt prisbelönt. Han syns och hörs på många olika arenor och är nu aktuell med nya Världens vackraste kärlekshistoria.

Här berättar han om sina 40 år som författare, vad som inspirerar honom, hur man bibehåller sin produktivitet och vad som krävs för att fortsätta framåt.

Medverkande: Björn Ranelid
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

13.00: Att skriva psykologisk spänning

Vad skiljer psykologisk spänning från en klassisk deckare? Ett samtal mellan Stefan Ahnhem och Mattias Edvardsson, som båda uppehåller sig kring familjen och de nära relationerna.

Stefan Ahnhem är aktuell med boken Bytet och Mattias Edvardssons nya bok Lova mig tystnad utkom i maj.

Medverkande: Stefan Ahnhem och Mattias Edvardsson
Arrangör: Bokförlaget Forum

13.30: Med kunskap blir debuten lättare

Sandra Eklund jobbar som lärare i psykologi och har en masterexamen i attraktionspsykologi. Nu kommer hennes debut Bedårarna, där hon använt sin kunskap inom området och förlagt handlingen till Stockholms universitet där en grupp studenter experimenterar med just attraktion och besatthet.

På SkrivaScenen berättar hon om sin väg till utgivning, och om att använda sin fackkunskap.

Medverkande: Sandra Eklund
Arrangör: HarperCollins

14.00: Att skriva i par – för första gången

Åsa Bonelli och Ida Axelsson har tidigare gett ut böcker var för sig. Med Operation Eldstorm har de nu startat en ny deckarduo. Hur lägger man upp arbetet när man jobbar ihop? Hur kompletterar man varandra? Och vilka nybörjarfel bör man undvika?

Medverkande: Åsa Bonelli och Ida Axelsson
Arrangör: Bokfabriken

14.30: Byta genre – men samma budskap

Journalisten Cassandra Brunstedts debut, feelgoodromanen En enkel till Indien, blev en stor framgång. Nu är hon aktuell med uppföljaren Lyckliga gatan tur och retur. Samtidigt har hon också skrivit en fackbok, Lyckomanualen tillsammans med Therésia Franklin.

Hur gör man för att skriva i två olika genrer – samtidigt? Cassandra berättar om vilka utmaningar som finns, men också om kopplingen i budskapet mellan feelgood och Lyckomanualen och vad det kan ge.

Medverkande: Cassandra Brunstedt
Arrangör: LB Förlag

15.00: Hyllad författare med skrivproblem

Markus Torgeby hade underkänt i svenska på gymnasiet, stavar som en kratta och tycker att varje ord som ska in i datorn »känns som en flis i fingret«. Ändå har hans böcker översatts till ett dussin språk och hyllats av Bodil Malmsten. Här förklarar Markus Torgeby hur muntlig berättarglädje, ärlighet och ett par enkla skrivregler hjälpt honom mot målet. Med sig har han helt nya En plats på jorden: om att bygga en stuga och skapa ett liv.

Medverkande: Markus Torgeby och Tobias Regnell (moderator)
Arrangör: Offside Press

15.30: Att skriva för ljud

Cecilia Sjögren skriver just nu på uppföljaren till sin debut Svallvåg, som utsågs till vinnare i det digitala förlaget Saga Egmonts deckartävling 2022. Här berättar hon hur den nu utgivna ljudboken påverkar sättet hon skriver uppföljaren. Cecilias skrivande tog sin början när hon – tack vare en 40-årspresent – kom att delta i en krimskrivarkurs.

Medverkande: Cecilia Sjögren
Arrangör: Saga Egmont

16.00: Crime utan en polis eller journalist som huvudperson – går det?

Stina Flodén, aktuell med Släpp mig fri som är uppföljaren till debuten Nu dör vi, berättar om att skriva spänning utan en sanningsjagande polis eller journalist i huvudrollen.

Stina Flodén driver även podden Skrivvänner tillsammans med Anneli Olsson.

Medverkande: Stina Flodén
Arrangör: Bokfabriken