Johanna Wiman: »Nu har du ett guldläge«

Skriver du spänning?

Nu har du ett guldläge: med start i dag kan du skicka oss ditt första kapitel och bli en av fem som får personlig respons av en förläggare på Piratförlaget. Därtill finns det 10 000 kronor att hämta för en vinnare.

 

»Jag skriver inte spänning«, kanske du tänker. Men tänk om du gör det?

Spänning kan vara deckare, thrillers, dystopier, spionromaner men också annat och mer. Det vi söker i den här tävlingen är en romanstart som ger eller förebådar spännande läsning. Brott och utredningar får finnas men behövs inte. Det som krävs är ett mysterium, ett hot eller en gåta som måste få sitt svar. Och romanpersoner som vi omedelbart blir engagerade av.

Vi vill undra hur det ska gå efter att ha läst ditt första kapitel. Eller inte bara undra, vi vill behöva läsa mer.

 

Du har inte bråttom. Vi – och Piratförlaget, som vi arrangerar tävlingen tillsammans med – kommer inte att läsa en rad förrän i augusti när tävlingen avslutas. Du får gott om tid och i gengäld vill vi ha ditt allra bästa kapitel.

Så hafsa inte, skicka oss ingen gammal skåpmat. Ta dig tid att vässa idén, skriva, skriva om, låta ligga, läsa och skriva om igen.

 

Några Skrivatexter som hjälper dig:

Här har vi också samlat våra bästa texter om spänningslitteratur.

 

All information om tävlingen hittar du här.

 

Veckans …

… ögonöppnare

Eller, mina ögon var väl redan halvöppna efter att ha lyssnat på I tomaternas skugga på Spotify Dok, men det var ändå lika intressant som skrämmande när jag för en vecka sedan gick på ett föredrag av författaren och trädgårdsmästaren Maja Alskog Bredberg, som skrivit om hur maten på våra tallrikar odlas.

Vi fick under två faktaspäckade timmar lära oss en hel del om mekaniseringen av jordbruket genom historien och dagens globala grönsaksbransch, präglad av greenwashing, korruption och en dagligvaruhandel som vänder bort blicken. Framför allt: en fördjupad förståelse för vilket det verkliga priset är för att vi ska kunna äta tomater, avokado, melon och jordgubbar året om – och vem som betalar det priset. »Vi hör ihop med de här människorna«, sade Maja Alskog Bredberg när hon visade bilder på arbetarnas armar, såriga av bekämpningsmedel, och på små barntröjor som torkar på tvättlinor upphängda mellan växthus täckta av pesticider och plast i de migrantghetton som vuxit upp kring spanska grönsaksplantager.

Rekommenderar er att läsa hennes Till växten – en kärlekshistoria. Jag för min del har nästan helt sluta köpa importerade grönsaker. De smakar inte bra längre.

… läsning

Korr. I går skickade vi nya Skriva till tryck och vi har lusläst tills vi sett i kors. Grubblat över om ordet abow skulle kursiveras eller klamras eller lämnas omarkerat; om vi skulle skriva »Fem vanligaste manusproblemen« eller »Fem vanliga problem i barn- och ungdomsmanusen«; och om ordet »tydlighetsparadox« är roligt krångligt eller bara krångligt. Och så har vi funderat på hur stor förförståelse gemene läsare har om det svenska språkets ställning i Finland.

Resultatet av våra samlade ansträngningar får ni i brevlådorna om drygt två veckor.

… planer

Nästa vecka åker jag till Stockholm för att träffa en favoritförfattare, som nyss gett ut bok. Ledtrådar: vederbörande stod bakom ett uppmärksammat manifest, har varit del av en hemlig pseudonymduo, är född i en göteborgsförort och utmärker sig som ovanligt språk-och stilsäker.

… boktips

Praktikant Nora berättade i lunchkrogskön häromdagen om sin favoritbok, Tove Janssons Sommarboken. Har inte läst, vilket gjorde Tobias nästintill bestört (»den är ju lika känd som Pippi Långstrump«), men ser nu fram emot denna skildring av flicka och farmor på ö i Finska viken.

Läses bäst just på sommaren, har jag förstått.

… bästa nyhet

Antalet svenska bokhandlar ökar för första gången på 15 år. Så rakt igenom glädjande. Svenska Bokhandlareföreningens VD Maria Hamrefors säger att den som vill starta och driva bokhandel är betjänt av att inte bara tänka bokförsäljning, utan se bokhandeln som en kulturell mötesplats. Samma sorts tankar präglade vårt reportage om bokhandlarparet i Kramfors som drabbades av olycka och räddades av författarna – och Caroline Widenheims reportage Länge leve boklådan!.

Trevlig helg!
Johanna Wiman

Publicerad 14 mars 2025.
Johanna Wiman, Tidningen Skriva
Annons