Tobias Regnell: »Några svenska författare hyser jag oreserverad beundran för«

När skriver du för hand? Och varför?

De frågorna vill jag gärna att du mejlar svar på till redaktion@tidningenskriva.se. Några av svaren kommer vi att publicera i nästa nummer, intill det reportage i ämnet som precis färdigställts av Karin Alfredsson, författare och ordförande i Deckarakademin.

Utan att avslöja för mycket kan jag säga att många författare skriver för hand i flera delar av processen, och att en och annan gärna hade gjort det ända in i mål, om bara deras förlag accepterat handskrivna manus … Anledningen är inte nostalgi, gammal vana eller någon diffus »känsla« (även om sådant också kan spela in). Handskrivarna har tvärtom stöd av forskningen.

 

Själv är jag ute efter omväxlingen. Jag är övertygad om att en kombination av penna och tangentbord, papper och skärm, fångar upp fler kreativa korn i idéprocessen. Samma sak i andra änden: Skrivaredaktionen korrekturläser råtext på skärm och därefter den formgivna tidningen på papper.

Alla som skriver vet att man ibland behöver »få en fräsch blick på texten«. Att byta mellan digitalt och analogt är det enklaste sättet. Sedan behöver man kanske inte gå så långt som den legendariska reportageskribenten Gay Talese. Mot slutet av sitt skrivliv tyckte han att det blev allt svårare att läsa de egna texterna med »fräsch blick«. Lösningen? Han skrev ut reportaget och nålade upp A4-sidorna på väggen. Sedan satte han sig i soffan på andra sidan arbetsrummet och läste texten.

Med kikare.

Veckans …

… respekt

Det finns några svenska författare jag hyser oreserverad beundran för. Som skapat litteratur på högsta nivå, och samtidigt lästs av alla. Som alltid framstått som grundade och ödmjuka – men ändå inte tvekat att sätta ner foten i viktiga samhällsfrågor. Som intervjuats sönder och samman av journalister men alltid lyckats säga något klokt och levande.

Jag tänker på P O Enquist och Astrid Lindgren. Och Kerstin Ekman, intervjuad i DN i helgen. Måste ju finnas flera som klarar kriterierna – och har ett födelseår efter 1935. Förslag?

… citat

Har intervjuat Kristoffer Leandoer om hans nya Den oavslutade litteraturen – en essä om allt som inte blev klart. Boken är en härlig rundresa bland berömda oavslutade böcker och storverk som planerats (och skrävlats om) men aldrig ens påbörjats. Leandoer radar också upp anledningar till att böcker inte blir klara. Döden är den mest självklara, men det finns en hel hög andra hinder. Han skriver till exempel: »Böcker kan också överges för att de påbörjats alltför tidigt, innan författarskapet fått verktyg att hantera dem med.«

Citatet påminner mig om inledningen till Mats Söderlunds guide »Rakaste vägen till din roman«, där han utifrån sina erfarenheter som författare och uppskattad skrivkurscoach ger utmärkta råd till den som vill minska risken att bli sittande med ett ofärdigt manus.

Intervjun med Kristoffer Leandoer, och ett utdrag ur boken, landar i nästa nummer av Skriva.

… papperssamling

Har också träffat Christoffer Carlsson, som snart utkommer med den avslutande delen i sin Hallandssvit. Intervjun handlade om andra saker men även han sa i förbifarten att han utfört en stor del av arbetet med sina böcker för hand. Handskrivandet är alltså inte en generationsfråga: Carlsson debuterade 2010, som 23-åring. »Jag har en hel flyttlåda med kollegieblock och oavslutade manus«, konstaterade han.

… kråkfötter

Skrivas Instagramföljare har tyvärr koll på min handstil. Chefredaktörskollega Johanna har vid upprepade tillfällen utan min vetskap lagt ut en »gissa korret-tävling«, där följarna fått tolka mina noteringar. Mig veterligen har ingen av tävlingarna fått någon vinnare.

Det är bara Johanna, firmans tre formgivare (som ska föra in korren) och möjligen min fru som fullt ut förstår mig.

… oroväckande trend

Jag är inte ensam i mitt förfall. Forskare hävdar att både vuxna och barn skriver allt oläsligare, eftersom vi helt enkelt övar mindre. Jag hittade en jobbalmanacka från 2017 och kan konstatera att det verkar stämma in på mig.

Det blir säkert inte bättre av att mina korrnoteringar oftast görs i vågrätt läge, i en av redaktionssofforna.

… författaromdöme

Vi har nu avslutat den lite annorlunda skrivtävlingen där deltagarna fick i uppdrag att färdigställa titelnovellen från Henrik Bromanders nya samling Medborgarna. Om vinnaren noterar Bromander själv: »Den lyckas både förvalta tilltalet i ursprungsnovellen och göra något eget som förvånar och oroar. Språket imponerar stort och det finns många pricksäkra, målande detaljer.«

I nästa nummer intervjuas vinnaren. Därtill publiceras vinnarbidraget, liksom Bromanders eget »facit«.

 … nya tävlingsmöjligheter

Just nu kan du skriva en novell om Göteborg. Vi utlovar såväl 10 000 kronor som scenframträdande för vinnaren.

… lästips

På ett område dominerar handskrivandet kraftigt. Läs intervjuerna där bland annat Sandra Beijer, Kjell Westö och ett par Skrivaläsare berättar om sitt dagboksskrivande. Du kan faktiskt läsa även om Karin Alfredssons dagböcker, hon som har skrivit handskriftsreportaget för nästa nummer.

Trevlig helg!
Tobias Regnell

Publicerad 3 mars 2023 och uppdaterad 13 mars 2023.
Tobias Regnell, Tidningen Skriva
Annons