Bästa webbplatserna för digital research!

Var får fantasin näring när du inte har passerat kommungränsen på ett år? Och hur skapa miljö­beskrivningar om du knappt minns hur det ser ut hos mormor eller på jobbet? Några av våra vanligaste appar ger inspiration, om du tar på dig författarglasögonen.

Airbnb. Välkommen att ­tjuvtitta på sisådär sju miljoner boenden i 200 länder. Hur ser en studentlya i Tel Aviv ut? En furufrossa i Tranås? Ett barnrum i Tokyo? Här finns bilder, fakta­uppgifter om ­alltifrån uppvärmning till typ av säkerhetsdörrar och dessutom ofta beskrivningar av närområdet.

Pinterest. Utspelar sig din bok på exempelvis svenskt 50-tal? Sök upp tidens husgeråd, kläder och möbler och organisera dem visuellt på en digital anslagstavla där du kan skapa undergrupper i ett smart system. Varje bild innehåller länkar till vidare ­fördjupning. Dessutom kan du hitta andras bild­samlingar och inspireras av dem.

Hemnet. I de svenska stor­städerna visas vanligtvis inte verkligheten, utan den verklighet mäklarna och homestajlarna tror att vi drömmer om just nu (vilket kan vara väl så inspirerande för en författare). Billigare objekt är mer osminkade och på Instagram­kontot Hemnetknarkarna hittar du … de som tappat det.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2021 (08 februari 2021) och är skriven av .