Foto: Mickey Thörnblad

Yrkesproblem 3: Missbruk

I en artikelserie i Skriva skildrar Johan Theorin olika problem som författare kan ställas inför. I detta nummer: Missbruk.

Drick, du är poet! skrev Carl Michael Bellman till en kollega i Fredmans epistel nummer 14. Mer än tvåhundra år senare dricker fortfarande poeter och författare alkohol, ibland alldeles för mycket.

I min förra artikel om författares yrkesproblem diskuterade jag våra ständiga problem med pengar. Några läsare hörde av sig och tyckte att det var ett aptrist ämne, och jag kan förstå det – pengar är inte romantiska, och vi har fortfarande en romantisk bild av att författare ska stå över sådant som hushållsbudgetar. Men säkert är att den som siktar på att bli yrkesförfattare på heltid eller deltid kommer att tvingas tänka på sin ekonomi, och då kan romantiken försvinna rätt snabbt.

Jag vill påstå att i stort sett alla författares yrkesproblem har ett romantiskt skimmer över sig. Deras ofrivilliga ensamhet eller bedrövliga ekonomi för tankarna till en briljant men svältande konstnär i liten vindsvåning i Paris. Och romantiken är kanske störst när det gäller det problem jag tänkte ta upp i detta nummer – missbruk.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2014 (20 april 2014) och är skriven av .