Foto: Mickey Thörnblad

Yrkesproblem 1: Ensamheten

I en serie artiklar för Skriva funderar Johan Theorin över olika yrkesproblem som är speciella just för författare, och vad man kan göra åt dem. Del 1: Ensamheten.

Jack Nicholson har spelat författare i två helt olika filmer, skräckfilmen The Shining och dramakomedin As good as it gets, men i båda filmerna skäller han ut personer som stör honom under skrivandet. Vi talar om rejäla avhyvlingar. I varsin lång monolog klargör Nicholson för sin stackars fru i The Shining och för en stackars granne i As good as it gets att han under skrivstunderna: Absolut. Inte. Vill. Bli. Störd.

Som publik vrider man sig lite generat åt Nicholsons totala brist på hyfs och distans till sitt jobb – men som författare kan man förstå honom. Det är jättejobbigt att bli störd när man skriver. Det stora skälet till att jag aldrig skriver när någon annan är i samma lägenhet som jag själv är att jag vet att de förr eller senare kommer att ropa till mig. Och själva väntandet på ropet är lika störande som ropet.

”Vi har behov av ett eget rum”, skriver Joyce Carol Oates i boken En författares övertygelse. ”Någonstans där vi får vara ifred, en fristad … en plats från vilken man aldrig blir avvisad.”

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2014 (20 december 2013) och är skriven av .