Mohlin & Nyström – i nöd och lust

Redan som tioåringar skrev de en ­deckare ihop. En blöt midsommar 25 år ­senare beslutade sig Peter Nyström och Peter ­Mohlin för att plocka upp tråden. Det här är en livslång berättelse om att skapa tillsammans.

Om det inte hade varit för att deras mödrar kände varandra hade Peter Nyström och Peter Mohlin aldrig blivit vänner. Därmed hade världen gått miste om ett lyckat författarskap och det här ­reportaget hade aldrig blivit skrivet. 

Eller så hade de funnit varandra ändå. De är lika gamla, bär samma förnamn, har samma arbetarklassbakgrund och började i samma skola. Kanske hade de ändå funnit en gemenskap i fantasins värld.

Men det var alltså mammorna som tussade ihop pojkarna dagen då de började första klass. De drogs till varandra direkt, och redan den där ­första skoldagen följde Peter Nyström med den nya klasskamraten »Mollan« hem. I en gul tegelvilla på Drottninggatan i Åmål började de bygga en bilbana, som snabbt växte i omfång. Till slut räckte rummet inte till, den fick fortsätta ut på balkongen. De två sjuåringarna arbetade i samförstånd, drev varandra till att komma på ännu fler, ännu häftigare lösningar. 

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2021 (21 juni 2021) och är skriven av .