Hur mycket tjänar en författare? Del 3: Kontrakt och pengar

Pengarna i dessa exempel är intäkter till ett författarbolag, det vill säga inklusive sociala avgifter etc. Dra bort ungefär en tredjedel om du vill tänka »lön före skatt«.

Standard

Här utgår vi från en bok som säljer 1 500 inbundna exemplar. En nivå som är vanlig bland debuterande romanförfattare på etablerade förlag.

Förskott

Förskott, som dras av från royaltyn på den framtida försäljningen, beräknas traditionellt på halva den första tryckta upplagan. 2 000 exemplar är i dag en vanlig förstaupplaga, vilket med 28 % royalty och ett normalt f-pris (försäljningspris till butik) kring 160 ger drygt 35 000 kronor. 20 000–40 000 kronor är generellt en vanlig förskottsnivå för debutanter och smalare titlar (kopplingen till tryckupplaga har minskat).

Inbunden bok

1 500 sålda exemplar med en royalty på 25–30 procent bör ge dig drygt 50 000 kronor, och mer om det till exempel handlar om en fackbok med högre pris. På den här nivån är det också viktigt vad du gör själv. Kan du få stöd av förlaget för en enklare releasefest där vänner kan köpa boken? Lokala signeringar?

Är du en färsk deckar- eller feelgoodförfattare lär förlaget prioritera ljudboken. Streaming kan här generera uppemot 80 procent av intäkterna. Vissa förlag börjar med ljud och tar därefter beslut om »pappersutgivning«.

Annons

Pocket

Försäljningsytan för pocketböcker har minskat kraftigt, inte minst på varuhus och i stora matbutiker – och vissa butiker har slutat helt. De dominerande genrerna för pocket – deckare och annat lättsmält – har därför tappat mycket i volym, och de tidigare pocketköparna har i stor utsträckning flyttat till streamingtjänsterna. På den här nivån ska du inte räkna med att förlaget gör en pocket av din bok.

Digitala format

En ljudbok kostar 50 000–100 000 kronor att göra. På den här nivån är det inte säkert att ditt förlag vill göra den satsningen. Men för till exempel deckare och feelgood är ljudboken i dag en förutsättning för att ett författarskap ska lyfta kommersiellt.

E-böcker är inte stort i Sverige men växer, och en e-bok kostar bara några tusenlappar att tillverka. En e-bok bör du kräva av förlaget – det är också ett enkelt sätt att hålla boken tillgänglig när böcker försvinner ur den fysiska bokhandeln allt snabbare.

Och sedan

Din bok genererar en månadslön eller två, vilket är mer än vad majoriteten utgivna böcker ger till sin författare. Kan du skapa mer skrivtid framöver? Kan du expandera din författartillvaro genom föreläsningar, stipendieansökningar, egen vidareutbildning, kulturartiklar eller liknande? Att hitta en »värld» för ditt liv som författare är viktigt för att det ska fungera och vara roligt över tid.

Bra

Annons

7 000 inbundna exemplar. Utmärkt, även för en genrebok. Också en vanlig nivå för en lyckad fackbok, där den digitala potentialen dock ofta är mindre.

Förskott

Vill flera förlag skriva kontrakt? Skriver du en fackbok som kräver researchkostnader? Kan du peka på god försäljning för en tidigare bok? I så fall kan du argumentera för ett förskott i storleksordningen 50 000–150 000 kronor. Det är säkra pengar (acceptera aldrig ett kontrakt där en del av förskottet kan begäras tillbaka om försäljningen går dåligt) och framför allt ett konkret bevis på att förlaget avser att satsa på din bok. Böcker med låga förskott kan ibland ses som »lottsedlar« av förlagen.

Inbunden bok

7 500 sålda exemplar bör ge dig 250 000–300 000 kronor och en utmärkt sits för framtida böcker. 

Den huvudsakliga försäljningsperioden för inbundna böcker har blivit kortare och kortare, då bokhandeln snabbt lyfter fram nya storsäljare. Man pratar i dag om tre månader. Om du märker att din bok tar fart bör du därför snabbt diskutera med förlaget vad ni kan göra för att »rida på vågen«. Medieframträdanden? Föreläsningsturné? Efter ett halvår blir nätbokhandeln den klart viktigaste aktören.

Pocket

Du är i gränslandet mellan pocket och inte pocket. Förlagsbeslutet beror bland annat på genre och om de vill se till att din bok lever fram till nästa släpp – viktigt för serier. För en fackbok kan det vara bättre att istället sälja ytterligare ex av den inbundna boken. 20 procent är en vanlig royalty på pocket, och din intäkt blir då ungefär sex kronor per bok. För en deckare med tidigt pocketsläpp är det vanligt att det säljs fyra gånger så många pocketar som inbundna = 180 000 kronor till dig.

Digitala format

Här ska det göras ljudbok! (Om du inte har gjort en extremt komplicerad eller bildberoende bok.) Den digitala lyssningen/läsningen är nu större sett till antalet böcker och den fortsätter växa snabbt. I pengar räknat utgör det digitala omkring 25 % men i lyssningsvänliga genrer kan författaren få långt över hälften av inkomsterna från streamingtjänsterna.

Har du gett ut böcker tidigare? Diskutera med förlaget om även din backlist kan ljudifieras. Digital backlist kan ge goda intäkter, medan en fem år gammal fysisk bok är stendöd.

Och sedan

Hos förlaget är du nu en relativt framgångsrik författare, vilket ger manöverutrymme. Är du intresserad av att skriva en serie? Är det viktigt med ett rejält förskott på nästa bok för att frigöra skrivtid? Fundera på var du vill att ditt författarliv ska vara om tre år, hur du ska ta dig dit och vad det krävs för ändringar i ditt liv. Skaffa dig gärna en större förståelse för bransch och avtal. Har du gett ut två böcker kan du gå med i Författarförbundet, vilket ger dig förhandlingsstöd och större möjligheter att söka stipendier.

Succé

En bok som säljer 30 000 inbundet. Här hittar vi de mest framgångsrika deckarna, och några årliga hittar bland fackböcker och traditionella romaner.

Förskott

För den storsäljande författaren är förskottsnivån viktig framför allt som ett kvitto på att förlaget avser att satsa hårt. På senare år har flerboksavtal med stora garantibelopp blivit vanliga – det ger författaren en trygghet, och förlaget vet att deras investeringar kan ge utdelning även för kommande böcker.

Vid utlandsförsäljningar är förskottsnivån (egentligen betalning för översättningsrättigheterna) viktig, eftersom det är vanligt att royaltyn aldrig når över förskottet.

Inbunden bok

Är du en etablerad författare har du eller din agent kanske förhandlat in »trappor« för de olika formaten, som gör att din royaltyprocent blir högre efter till exempel 10 000 och 25 000 sålda böcker. 30 000 sålda böcker kan då rendera närmare 1,5 miljoner kronor. 

Din bok bör finnas på i stort sett alla försäljningsställen, inklusive stora livsmedelsaffärer, och lyftas fram ordentligt i den för bokbranschen extremt viktiga julhandeln. De allra största titlarna kan sälja omkring 100 000 inbundna exemplar.

Pocket

I många matbutiker finns det pocketställ för 20–30 titlar och de titlar som lyckas ta sig dit kan fortfarande sälja stora volymer. Vissa storsäljare görs först i storpocket, ett format som är dyrare än inbundet men billigare än pocket. 

Har du eller din agent fått in en trappa i kontraktet, där royalty-procenten ökar över ett visst antal sålda exemplar, kan sammanlagt 60 000 sålda storpocketar och vanliga pocketar ge omkring 750 000 kronor. Om du har agent – tänk på att en sådan också ska ha en del av intäkterna.

Digitala format

Din bok säljer extremt bra och då blir många nyfikna, även sådana som normalt inte skulle köpa din bok. På streamingtjänsterna kan de testa gratis, och du får betalt beroende på hur länge de hänger kvar. Om en person lyssnar på hela din normallånga roman trillar det ut kanske sex kronor till dig – en ny Storytel-lyssnare är ofta en gammal pocketköpare, och för dig blir intäkten densamma. 

Som storsäljare bör du ha en duktig och populär inläsare, eftersom många lyssnare följer sina favoritröster.

Och sedan

Räkna inte med att alla år blir lika bra som detta – framför allt kanske du inte skriver en bok varje år. Sätt undan pengar och fundera tillsammans med agent eller förlag hur boken ska hållas vid liv och hur din backlist kan aktiveras. Hur mycket tid är du villig att lägga på medieframträdanden, sociala medier och marknadsföring? När ska du få tid att skriva nästa bok? Vill du diskutera 50/50-avtal, där du och förlaget delar lika på intäkterna men där du också ansvarar för en del av kostnaderna?

Läs de andra delarna i vår artikelserie »Hur mycket tjänar en författare?« här.

Artikeln publicerades i Skriva #4 2021 (23 augusti 2021) och är skriven av , .