Svensk fantasy anar morgonluft

Långt bort från Midgård

Fantasy drar storpublik på bio och framför tv-apparaterna. Men på bokhyllorna fortsätter fantasyn ett liv i skymundan. Vi tog en tur bland författare, förläggare och fantasyfans, och fann en genre som fortfarande väntar på sitt breda genombrott.

Alver, mäktiga trollkarlar och hjältar med magiska svärd. Fantasy i ett nötskal enligt många, och visst – allt det där ryms i genren. Men mycket har hänt sedan Bilbo Bagger lämnade sin håla i jorden för att ge sig ut på äventyr.

– Folk som inte läser fantasy ser ju gärna bara klichéerna framför sig, och glömmer att det finns så mycket mer, konstaterar författaren Pål Eggert.

– Det är som att någon skulle säga att all realistisk litteratur består av deprimerande saker av Lars Norén. Det är liksom samma inställning. Fantasy är en väldigt bred genre, och författarna försöker ju hela tiden utveckla den.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2013 (20 december 2012) och är skriven av .