Egenutgivarna möblerar om i bokbranschen

Utomlands har egenutgivarna blivit en naturlig del av marknaden och nu börjar även Sverige ta trenden på allvar. Men vad händer med den traditionella bokbranschen när författarna tar saken i egna händer?

När Johannes Gutenberg lanserade tryckpressen på 1400-talet blev den revolutionerande för spridningen av det trycka ordet i Europa. Det som tidigare hade tagit månader att göra för hand kunde nu på kort tid skötas med en maskin.

En revolution av samma dignitet pågår i bokbranschen just nu. Det menar åtminstone systemvetaren Oskar Källner som för tre år sedan startade förlaget Fafner i syfte att ge ut sina egna böcker.

– Tack vare digitala medier och modern teknik står bokbranschen inför ett paradigmskifte där vem som helst kan få ut det man vill utan att behöva ta hänsyn till bokbranschens gamla maktstrukturer vare sig när det gäller tillgänglighet eller ekonomi. Det är den största demokratiserande kraft vi har haft sedan Gutenbergs tid, menar han.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2014 (20 april 2014) och är skriven av .