Därför älskar vi att skriva

En av tre svenskar drömmer om att ge ut en bok och författaryrket ligger högt på listan över drömyrken. Så vad är det då som dag efter dag får människor att sätta sig och kämpa med orden? Vi gav oss ut på jakt efter svaret.

Malin Persson Giolito

Författare till Bortom varje rimligt tvivel, Bara ett barn och Dubbla slag (Piratförlaget).

– Tagna ur sitt sammanhang är de olika beståndsdelarna i skrivandet långt ifrån speciellt lustfyllda. Ändå, som helhet är det oemotståndligt. Så är det. För en dag sitter jag där framför en bunt papper. Hjärnan är som en urvriden trasa, kroppen sliten och stel. Och plötsligt har jag fått sällskap av ett helt universum av bokstäver. Som jag har satt ihop. Och dessutom går det att göra osminkad.

Kenneth Gysing

Journalist och författare till krönikesamlingen Ett år av magiskt löpande (Pocketförlaget) och Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf (Fitnessförlaget).

– Jag tycker skrivandet gör livet mer gripbart, ger det struktur. Det blir också större. En dag i vardagen som bara skulle ha slunkit förbi, kan bli en dag du alltid kommer att minnas, om du skriver dig in i den. Små händelser växer under betraktarens öga, de kopplar samman, och plötsligt har du fått till en lång berättelse ur nästan ingenting. Det är äkta magi!

Annons

Hanna Rosell

Kommunikatör, skriver den privata bloggen När du inte orkar ringa en vän.

– I mitt arbete använder jag ett språk som är anpassat för målgrupp och kanal. När jag bloggar skriver jag bara rakt upp och ner, som ett rinnande vatten, och det är väldigt befriande. För mig är bloggandet helt kravlöst och efter sju år är bloggen en ventil och en del av mitt liv. Människor lämnar uppmuntrande, ifrågasättande eller rådgivande kommentarer. Det motiverar mig. Ännu har jag inte för en dag övervägt att sluta blogga.

Laila Carlsson

Författare till romanen Dit där citrusträden blommar (Kosjka).

– Att skriva är för mig att hitta hem och samtidigt upptäcka världen. Om jag inte skriver tappar jag riktningen och går vilse. Hur vet jag vad jag tycker om jag inte formulerar mig? Hur vet jag vad jag känner om inte känslorna kläs i ord? Och tänk alla litterära bekantskaper jag skulle ha varit utan om jag inte skrivit min roman. Det hade varit ett fattigare liv, helt klart.

Elin Olofsson

Debuterar i januari med romanen Då tänker jag på Sigrid (W&W).

Annons

– Egentligen älskar jag att skriva för att skrivbordet är det ställe där jag bäst står ut med mig själv, kanske till och med älskar mig själv en aning, medan jag går runt i mitt huvud och letar helheter, enskildheter och samtidigt sätter ord på dem, knackar ner det jag hittar och ser texten växa fram på skärmen.

Stefan Einhorn

Överläkare, föreläsare och författare till bland annat Änglarnas svar, Vägar till visdom och Konsten att vara snäll (Forum).

– Jag vare sig älskar eller finner det nödvändigt att skriva. Anledningen till att jag skriver är att jag vill kommunicera, att det är en kreativ utmaning och att det ibland är riktigt, riktigt roligt.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2013 (20 december 2012) och är skriven av .