Ovan till vänster skymtar det anrika styrelserummet med oljemålningar av betydelsefulla män i Bonnierfamiljen. Till höger diskuterar Albert Bonnier, facklitterär chef, en bok med redaktören Elin Sennerö. Nedan till vänster förläggaren Helena Ljungström, som arbetat på förlaget i över femton år. Till höger packar redaktionskoordinatorn Rebecka Cronsten upp manushögar i mötesrummet. Foto: Ylva Sundgren

Så hanteras ditt manus på Sveriges största förlag

Sveavägen 56 i Stockholm. Fasaden är vit och vackert utsmyckad, två robusta trädörrar leder in till anrika Albert Bonniers förlag. Förr i tiden fick bara författare och förläggare gå in genom den vänstra dörren, bakom vilken en pampig entré väntade. Övriga fick vackert välja den högra dörren. I dag råder som tur är inte samma hierarki, berättar förlagets kommunikationsansvariga Anna Tillgren.

– Vi går in på samma ställe allihop, säger hon och vinkar samtidigt till författaren Per Hagman, som just hoppat ut ur en taxi.

Han tänder en cigarett och bekräftar detta, att det inte alls är så värst hierarkiskt eller skrämmande på ett stort förlag. Men han konstaterar att han givetvis var lite nervös vid sitt första besök.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2015 (20 december 2014) och är skriven av .