Anna Frankl: Vill avlasta författaren

»Det blir allt vanligare att vi jobbar med debutanter även mot den svenska marknaden – både att de skickar manus till oss och att vi hittar personer vi tror har en bra story. Och det är någonting vi verkligen strävar efter, för det är jätteroligt att som agent få vara med från ax till limpa. 

Sedan tar vi oss inte an alla författarskap – vi behöver känna oss passionerade för manuset, och tro att det här är en bok som kan bli tillräckligt stor för att resa över världen. Vi tjänar inte en krona om inte författaren tjänar något, så målet är att det ska bli ekonomiskt för oss båda, och att författaren ska kunna jobba heltid med sitt författarskap. Då behöver man tänka på alla marknader, alla format – kan den här boken också bli en film, en TV-serie, en musikal? En podcast? Ett TV-spel? The sky is the limit, litegrann. 

Jag tycker framförallt att det är viktigt att agenten är med och förhandlar alla avtal som rör det litterära verket. Inte minst för att det kan vara skönt för författaren att slippa diskutera avtal och pengar med sitt förlag, och istället kunna fokusera på den kreativa processen.«

Läs de andra delarna i vår artikelserie »Hur mycket tjänar en författare?« här.

Artikeln publicerades i Skriva #4 2021 (23 augusti 2021) och är skriven av , .