»Visa på din passion för berättelsen«

Förläggaren Anders Sjöqvist har gett ut några av de senaste årens mest uppmärksammade livsskildringar. Här är hans bästa råd.

På Skrivas event Skriv ett liv ska du medverka i ett panelsamtal om att skildra ett liv. Kan du redan nu bjuda på något tips eller råd?

– Skicka alltid din bokidé till flera förlag samtidigt och skicka inte färdiga manus utan lägg tid på en väl genomarbetad synopsis. Visa på din passion för berättelsen och erbjud dig att komplettera med ett provkapitel.

Du har arbetat med bland annat Stina Wollters och Therese Lindgrens självbiografiska böcker. Vilka erfarenheter har du gjort i det arbetet?

– Jag lärde mig väldigt mycket i mitt arbete med dessa två författare. Det som förenar dem är betydelsen av direktkontakt med läsaren. Det har gett Stina och Thérese en mycket bra känsla för med vilken ton de vill kommunicera med sina läsare.

Vilken sorts livsskildringar letar du som förläggare efter?

– Det uppriktiga svaret är att jag inte vet det förrän jag har förslaget framför mig, men då tycker jag oftast att det är ganska lätt att avgöra om det är en idé eller person jag skulle vilja jobba med. Annars tar ofta jag själv kontakt med de personer jag tror har en historia som passar för bok.

Vill du lära dig att skildra livsöden och göra personresearch? Besök vårt event Skriv ett liv den 18 april i Göteborg.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 10 mars 2020. Uppdaterad 10 mars 2020. och är skriven av .