Salad Hilowle: »Jag hoppas att de två världarna ska mötas«

Genom fotografier och en dagboks­liknande prosa berättar en ­mormor om att växa upp som nomad i ­Somalia och sedan göra Sverige till sitt hem. Hon skildrar familjen, flykten, kärleken och åldrandet. I ­Salad Hilowles debut Halima om de sina möts Umeå och Mogadishu.

Du är sedan tidigare konstnär, fotograf och filmskapare. Nu också författare. Hur bestämde du dig för att skriva en bok?

 – Jag var på ett dokumentär-fotografiskt residens utlyst av Västerbottens Museum och Sune Jonsson Centrum. Jag hade ingen koll på Sune Jonsson innan, men jag fastnade för hans bok Byn med det blå huset. Den hade något som jag inte sett förut, ett försök att nysta fram en bild av Sverige som vi inte känner till, genom att använda sig av både foto och text. Jonsson inspirerades i sin tur av Roy De Caravas The Sweet Flypaper of Life, som handlar om en mormor i Harlem. Där började en massa nya idéer frodas i mig. Om Sune Jonsson kunde göra sin take på Harlemskildringen – utanför Umeå – kunde inte jag göra ett eget svar? Jag ville gå i dialog med de där böckerna, via berättelsen om Halima, en mormor från Somalia i Umeåstadsdelen Ålidhem.

Berätta mer om berättarjaget i din bok.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2022 (28 november 2022) och är skriven av .