Skådespelare Evin Ahmad läste sin text högt otaliga gånger för att försäkra sig om att rytmen blev den rätta.

»Jag skrev i ett rasande tempo«

I ren vrede skrev skådespelare Evin Ahmad ner intryck från en resa från förorten till kulturens finrum. Först kom bilderna, sedan berättelsen, och resultatet blev en hyllad debutroman – En dag ska jag bygga ett slott av pengar.

För många som skriver kommer bokidén först, och därefter börjar de skriva. Din bok känns mer som ett spontant flöde, stämmer det?

– Ja. Jag ville inte tvinga fram någonting, utan skrev när jag kunde och ville och när jag fick inspiration. Jag ville skriva när jag hade någonting att säga, inte skriva någonting som var onödigt. Därför blev det mest på mobiltelefonen, eftersom jag är en produkt av min samtid, antar jag. Att skriva ner en tanke eller en bild på mobilen kändes inte lika allvarligt som att sätta sig framför datorn. Jag har väl heller aldrig riktigt tänkt på mig själv som en person som skriver. Men ganska nyligen hittade jag ett anteckningsblock från när jag gick i sjuan och insåg att jag skrivit ganska mycket, dagböcker och korta noveller. Och jag vet att jag vid flera tillfällen skickat sms till mina vänner, dikter, eller små texter om livet, och de har inte trott på att det är jag som har skrivit det. Så det var kanske inte någon som trodde att just jag skulle skriva en bok, men när jag kom in på scenskolan kände jag behovet av att skriva igen.

Din bok består av många korta scener, nästan som ögonblicksbilder. Varifrån kom de?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2018 (08 februari 2018) och är skriven av .