Foto: Sara Arnald

Idén som blev en bok: Jan Arnald/Arne Dahl

Hur fick du idén till Dödsmässa

– 2003 invaderade USA Irak på oklara grunder och jag tänkte att jag ville skriva om det där, men visste inte hur. Jag kunde ju inte bara placera nån svensk stackare i Bagdad och skriva en deckare om det. Jag måste hitta ett indirekt sätt att berätta om det här kriget, som jag egentligen trodde handlade om att USA ville säkra tillgången på olja. Det ledde till att jag började fundera kring oljan och hur det gick till när vi blev så beroende av denna snabbt sinande energikälla. Och så hittade jag en historisk parallell i andra världskriget – det var någonstans där som vårt extrema oljeberoende började, och det var faktiskt bland annat för att komma åt oljekällorna som Hitler bröt pakten med Sovjetunionen. Och då tänkte jag att någonstans i det förflutna kunde man ha varit på väg att lösa gåtan med att ersätta oljan. Och sen kom andra världskriget, och slog sönder allting.

Så idén började med ett krig, och ledde till ett annat?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2013 (20 april 2013) och är skriven av .