Språkstöd

Allt skrivande blir bättre om du har koll på ­verktyg och valörer. Språktidningens chefredaktör ­Anders Svensson bjuder på fyra favoriter.

Författarbibel

Svensk ordbok är storasyskonet till Svenska Akademiens ordlista. Den senaste upplagan kom i våras och är helt digital. Svensk ordbok hjälper dig med mycket mer än stavning och böjning. Här finns bland annat information om ordens ursprung, när de började användas i svenskan och i vilka sammanhang de förekommer. De historiska uppgifterna är en guldgruva inte minst för dig som eftersträvar ett autentiskt språk i berättelser som inte utspelar sig i nutid. Kunde en viking hälsa en släkting med ett hjärtligt »Hej!«? Var det någon som spritsade tomatketchup på varmkorven på 1950-talet? Och i vilka tider kan karaktärer använda skällsord som pucko, skitstövel och taskmört med trovärdigheten i behåll?
Appen Svensk ordbok är gratis. Boken finns också på Svenska.se.

 

Punkteringsguide

Skiljetecken är inte bara regler och krångel. De är också möjligheter. Ett smart och stilsäkert bruk av skiljetecken kan skapa spänning, signalera dolda motiv och vägleda läsaren genom replikskiften. Det här är boken för dig som både vill skriva korrekt och utforska stilistiska möjligheter.
Skiljeteckensboken, av Siv Strömquist, finns i bokhandeln.

 

Annons

Samlade svar

De eller dem? Före eller innan? Stor eller liten bokstav? I Språkrådets frågelåda hittar du svar på de vanligaste språkriktighetsfrågorna. Ofta får du också tips på formuleringar för olika sammanhang. Förkortningen »mvh« kan till exempel vara ett sätt att antyda arrogans medan »Med vänlig hälsning« alltid betraktas som artigt.
Språkrådets frågelåda: Isof.se/frageladan.

 

Billiga knep

Avståndet mellan att skriva litterärt och att skriva reklam kan förefalla stort. Men även inom reklamen finns användbara knep för att forma en berättelse och fånga läsaren. De kan vara lika användbara för själva skrivandet som för att sälja in manuset till ett förlag. Skrivbibeln Sälj det med ord är en kostnadsfri introduktion.
Sälj det med ord, av Mattias Åkerberg och Christer Wiklander, finns på Pleasecopyme.se. 

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2021 (18 oktober 2021) och är skriven av .