Bild: De-V/Shutterstock

Skippa romanen?

Har du ont om tid? Här är tolv enkla knep till dig som vill lyckas som författare utan att lägga åratal på att finputsa din prosa. Släpp konventionen, glöm romanen och skriv något helt annat!

Skriv en Brevroman

Vi börjar försiktigt. Brevromanen. Ni vet Dracula och några tusen andra viktorianska böcker. Lite stela i kanten och mycket ack och ve. Men vad kan man inte göra med formatet om man betänker att dagens brev inte nödvändigtvis är skrivna på papper? En blandning av blogg, e-post och chatt-loggar. Varför inte? En passionerad otrohetshistoria på snapchat? Och vilka är vi som läser alla brev och loggar och tycker det är lite hett? Den bedragne?

Skriv ett manus

Film och teve trånar efter bra berättelser och det är inte bara deckare som är av intresse. Det finns dessutom, hur otroligt det än låter, teatrar som vill berätta något som är skrivet på den här sidan 1920. Varför inte pröva? Film och olika sorters teve är dessutom väldigt skilda format. Du kan hitta avsättning för det mesta från korta knäppa noveller till episkt djuplodande berättelser med hundratals karaktärer.

Sms:a eller twittra

Hemsök folks mobiler med din berättelse. Alla tider på dygnet och i kulsprutesnabba replikskiften. Twitter är begränsat till 140 tecken. Ett sms kan i princip vara hur långt som helst. Det underbara med formatet är att du kan skicka dialoger replik för replik. Och verkligen låta dina läsare vänta på svaret. Kommer Hilde att vilja gifta sig med Vilde? Vad svarar hon?

Skriv en utredning

Dölj din berättelse i form av en statlig utredning eller polisrapport. Det är inte så hemskt som det låter, bara du undviker den mest hjärtskärande kanslisvenskan. Låt läsarna försöka lösa en deckargåta genom att ta del av polisens material eller genom att läsa en statlig utredning förstå situationen för vampyrer i Malmös problemförorter.

Gör en ljudberättelse

Tala in din berättelse. Kanske själv eller kanske med hjälp av någon vars intressanta stämma verkligen framhäver djupen i din berättelse? Kanske skapar du rena radioteatern? Eller bara en sanslös åkning i stil med när Ernst Hugo Järegård läser HP Lovecraft. (Har du, kära läsare, missat Ernst Hugo Järegård läser HP Lovecraft så har du en allvarlig brist i din kulturella skolning. Åtgärda.)

Sjung av hjärtats lust

Kan du göra din berättelse till teater eller radioföljetong så ligger inte musikalen långt borta. Eller den sjuttiotalistiska anakronismen konceptalbumet. Det finns spännande kombinationer av berättelse och musik som inte nödvändigtvis behöver innehålla valkyrior eller Julie Andrews.

Säg det med bilder

Med eller utan text. Det är en lång och spännande backe från bildkonst till bilderbok till seriebok. Och bilder kan vara det mesta från teckningar till helt realistiska fotografier. Våga tänka bortom de ”gubbar som står still och pratar”. Minns att en av seriens styrkor är att du, till skillnad från i film, kan rita precis vad du vill utan att någon säger att det blir för dyrt eller svårt att göra.

Skriv en rapport

Skriv en reportagebok. En samling artiklar. Och innan du säger NEJ, betänk hur många exemplar Johannne Hildebrants Krigare sålt. Eller World War Z, som är skriven som en FN-rapport om ett globalt zombieutbrott (nu även filmatiserad med Brad Pitt i huvudrollen). Behöver jag säga mer? Jo, kanske att World War Z faktiskt i sin tur är en parafras på en fejkad reportagebok från 1978, General Hackets Det tredje världskriget.

Skriv ett spel

Väldigt mycket av den odödliga (ändlösa) vampyrvågen har sin begynnelse i ett rollspel (med papper och penna) från början på 1990-talet. Spelen, vare sig de är digitala eller analoga håller sig med allt mer komplexa universum och berättelserna glider steglöst mellan olika medier. Om du lever i villfarelsen att spel är lika med Fia med knuff, vakna upp! Den svenska spelindustrin bara växer och växer och är en av de få platser du i dag kan få anställning som just författare. Med månadslön.

Gör det som Homeros

En episk dikt. På hexameter. Inget för de veka, men kanske något för dig. Det kanske är så att du sitter på historien som ger det episka diktverket en nystart. Det var ett tag sen Aniara. Och hur svårt kan det vara? Ingen fara. Jag ska bara. Rimma på galax. Liknade en tax? Blänkte som en sax? Sprattlar som en lax? Min galax.

Säg det med en smiley

Att skriva med emoticons håller på att utvecklas från glada tillrop till ett formligt pictogramspråk. Det är lite som att prata i rebusar, men samtidigt så förstår man din berättelse i både Bagdad, Bogota och Berlin. Knäppt men värt att undersöka.

Mima din berättelse

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #1 2015 (20 december 2014) och är skriven av .

Rekommenderas för dig