Så blir du utgiven

En av de vanligaste frågor vi får till redaktionen är hur man blir utgiven. Här berättar vi hur du kan maximera dina chanser!

Efter massor med arbete med ditt bokmanus är du med stor sannolikhet både trött och laddad inför nästa steg – manusets möte med förlagen.

När det handlar om skönlitteratur ska du alltid skicka in ett fullständigt manus – en idébeskrivning eller enstaka kapitel räcker inte. Dessutom ska du ha korrekturläst texten och jobbat igenom den många gånger. Givetvis faller inte ett bra manus på några korrekturfel men det är viktigt med ett gott helhetsintryck.

En mycket viktig del av jobbet är sedan att göra research kring vilket, eller vilka, förlag du ska skicka ditt manus till. I de allra flesta fall handlar det om vilka, för det är klokt att vända sig till flera förlag. Ta reda på vilka som ger ut den typ av bok som du har skrivit. Att till exempel skicka ett barnboksmanus till ett förlag som bara ger ut poesi är förstås bara onödigt. På Svensk Bokhandels hemsida finns en förteckning över svenska förlag. Läs på ordentligt innan du väljer och försök se din bok utifrån förlagets perspektiv.

– Det händer regelbundet att vi får in förslag som inte alls passar in i vår profil. Är man osäker är det bra att titta på hemsidan och få en uppfattning om just vår utgivning. Men samtidigt är det viktigt att påpeka att vi alltid letar efter nya ämnen och nya författarnamn, som förlag vill vi ju inte upprepa oss, säger Kerstin Bergfors, förläggare på Bonnier fakta.

Men vad skiljer ett ”typiskt Norstedts-manus” från ett ”typiskt Wahlström & Widstrand-manus”? Det kan vara knepigt även för förlagen själva att sätta fingret på.

Annons

– Vår utgivning är väldigt bred och beroende på vilket segment det handlar om så finns likheter med utgivningen hos andra förlag, konstaterar Susanna Romanus, publicistisk chef för skönlitteratur på Norstedts.

Hon har ett mångårigt förflutet i branschen och har tidigare arbetat hos Bonnierförlagen och på Natur & Kultur.

– Inom den smalare skönlitteraturen finns till exempel likheter mellan Wahlström & Widstrand och Albert Bonniers förlag, och när det gäller de mer kommersiella titlarna finns likheter mellan Forum och Piratförlaget.

Det är alltså inte alltid helt självklart vilket, eller vilka, förlag som passar bäst för just ditt manus. Om ditt manus är i en väldigt specifik genre kan det handla om ett fåtal förlag. Har du skrivit i en mer allmän genre finns det betydligt fler att välja mellan och då är det förstås roligast att börja med att skicka till sina drömförlag.

Att de flesta aspirerande författare numera skickar sitt manus till flera förlag samtidigt innebär en ökad press på förlagen att inte vänta för länge med sin respons.

– Vi tar detta faktum på stort allvar. Självklart är det snopet om någon annan hinner före med ett manus som vi vill ge ut, säger Susanna Romanus.

Samtidigt vill hon påminna om att det tar tid för förlagen att läsa ordentligt. Därför ska man komma ihåg att ett ja ibland kan ta längre tid än ett nej. Ofta ska flera personer på förlaget läsa manuset innan de tar beslut om en utgivning. För att undvika att bli omsprungna händer det ibland att Norstedts då låter författaren veta att de läser med stort intresse.

Sveriges författarförbund rekommenderar på sin hemsida att man i följebrevet skriver att erbjudandet att ge ut manuset förfaller om förlaget inte svarat inom en viss tid. Detta för att få bokförlagen att ta ställning snabbare. Men Susanna Romanus är tveksam till rådet. Hon menar att det är viktigt att förstå att förlagen lägger ner stora resurser på att läsa alla inkomna manus och att det ofta kan ta tid att få svar; på Norstedts är ambitionen att svara inom två månader.

Annons

– Det kan vara lite onödigt att som författare sätta en tidsgräns, det visar på bristande förståelse för hur manusläsningen går till. På vårt förlag har vi gått över till att läsa digitalt och det har inneburit en annan snabbhet i hanteringen. Vi försöker alltid återkomma så fort vi bara kan, säger hon.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2015 (20 december 2014) och är skriven av .